söndag 27 maj 2007

Fusk och kvinnors situation i världen

Lite känner jag väl av gårdagens långvandring men den var inte mer tröttande än jag orkade med att städa färdigt. Borde kanske ta tag i trädgården idag. Kan dock som vanligt inte låta bli att göra några nedslag i dagens händelser.

Ja. Egentligen börjar jag med gårdagens och det stora bedrägeriet vid Försäkringskassan. Där ett tvåsiffrigt miljonbelopp försvunnit. (DN och SvD)Det är skrämmande och oerhört beklagligt att något sådant kan hända. Kommentarer i övrigt får väl vänta tills mer detaljer har kommit fram. Hur bedrägerierna gått till. Det ryktas att det är i Västsverige som svindelns startats. (Aftonbladet, DN)
Men det är bedrövligt att många fuskar till sig försäkringspengar genom att få ut ersättning för vård av barn eller sjukskrivning trots add de samtidigt jobbar. Det måste väl vara så att man inte inser att det inte är staten man stjäl från utan från grannen. Även om det inte är mångmiljonbelopp i varje enskilt fall räknar man med att det är cirka en miljard som försvinner varje år i fusk. Pengar som kunde använts på ett annat sätt.

SvD fortsätter också sin serie om läget i Iran. Dagens artikel handlar om hur rädslan växer i Iran och hur demokratiaktivister skräms till tystnad. Det är klappjakt på kvinnor som inte klär sig tillräckligt strikt enligt islamskt mönster.

Men det finns en inre kamp för att stärka rättigheterna för kvinnor. Man tänker samla in en miljon namnunderskrifter. Men kvinnoaktivister har fängslats. Och människor är rädda för att tala med utlänningar.

Det är trist att Sverige vill skicka tillbaka dit ensamstående kvinnor som förföljts av sin familj och sökt skydd här.

Jag håller mig kvar vid förföljelse och kvinnor. Röda korset har en insamling som heter "Rädda mammorna". I krig används kvinnor för att underminera motståndet. Genom att våldta en kvinna våldtar man hela familjen. Aftonbladet stöder denna kampanj och 14 kända svenska kvinnor berättar idag på Mors Dag varför vi ska stödja Röda Korsets kampanj. Gör det du också. Här är länk till kampanjen.

Nu får jag väl ta tag i trädgården eller något annat nyttigt. Förbereda en debatt på onsdag.

Inga kommentarer: