torsdag 10 maj 2007

Dagen efter veteranmötet

Sitter i Stockholm och skriver. Har lånat en dator på riksdagen medans ägaren är på utskott.

Igår var det veteranmöte för gamla riksdagsledamöter. Lite konstigt kändes det för jag känner mig väl inte direkt som någon veteran. Jag är ju fortfarande aktiv inom politiken. Men kul att träffa gamla kompisar, inte bara från mitt eget parti. Och uppleva atmosfären. Visst hade det varit roligt att sitta kvar i fyra år till men nu är det som det är och jag har massor att göra i Borås. Folkpartiets Vårkampanj om skolan på torget på lördag i Borås till exempel.

Så är det kul att vara företagare också.

Bloggandet tar ju också lite tid. Men det är också ett sätt att hänga med vad som händer i Sverige och världen.

Bland dagens nyheter i SvD kan märkas att nationaldemokraterna vill starta ett etniskt svenskt dagis i Södertälje. Tanken är att man ska lära ut svensk kultur och svenska traditioner (vilka det nu är, traditionerna är olika över landet). Det är bra med fristående skolor och förskolor men de ska vara öppna för alla och följa skolplanen. Ett helsvenskt dagis rimmar illa med detta. Att idén över huvud taget kommer upp är skrämmande. Tidigare har Uppsalas nationaldemokrater velat starta en liknande. Läs här min bloggkommentar till detta.

En annan nyhet som handlar om barns bästa är att regeringen vill att socialstyrelsen ska ta fram statistik om hur barn och ungdomar behandlas av socialtjänsten och ordna ett kvalitetsregister som visar vilken typ av hjälp som är bäst för barnen.
Med tanke på vad som hände med Louise i Vetlanda så känns det välkommet.

Lite spännande är det hur två olika dagstidningar presenterar en ny studie om snusning. DN slår upp med stora rubriker att snusare löper dubbelt så stor risk att drabbas av bukspottkörtelcancer jämfört med dem som inte snusat eller rökt. Medan SvD har rubriken att snuset kan vara nyttigt för rökare.
SvD skriver att enligt studien är budskapet att snus är mycket säkrare än rökning och att det inte längre kan kallas ”god folkhälsopolitik att förbjuda eller ägna sig åt överdrivet motstånd mot snus”.
Den som bara läser rubriker, vilket många gör, får helt olika uppfattning om saken om de läser DN eller SvD.
Jag har skrivit tidigare om detta med rubriksättning. Här och här bland annat.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Vi är för ett helsvenskt Sverige.

Skuncke sa...

Angående etniskt rena dagis.

Du kanske inte har märkt att det finns skolor, förskolor och dagis för t ex enbart muslimer eller sjukhem för endast judar.

Vari ligger skillnaden menar du?

Anonym sa...

Konstigt att det blir sant liv nar det pratas om en svensk skola.

Horde inget om detta nar muslimska eller andra etniska gruppers fri-skolor oppnades.

Snacka om dubbelmoral och diskriminering mot svenskar.

Anonym sa...

Tyvärr är folkpartiet bara ett av de etablerade partierna som vänt svensken ryggen och hellre allierar sig med islamister än verkar för sina landsmäns bästa.

Anonym sa...

Nu ar det ju faktiskt sa att de som oppnar en friskola(+90%), vare sig det ar ND eller nagon annan - religios el. etnisk, har for avsikt att sammla likasinnade.

Faktum kvarstar, sa fort en svensk vill varna om sin identitet kommer dessa rasist papegojor ut och skraller.

Saken ar ju den, tycker du nu att inte ND skall fa ha en skola och varna om sin identitet,sprak osv ar DU ju faktiskt en rasist

Anonym sa...

. Tanken är att man ska lära ut svensk kultur och svenska traditioner (vilka det nu är, traditionerna är olika över landet).
> Vet du inte vad svenska traditioner är? Oavsett om dom är bra eller dåliga så finns dom faktiskt.

Anonym sa...

Sen när blev det så att skapandet av en skola endast för vissa människor blev ett sätt att "värna om sin identitet". Är det inte bara ett sätt att öka segregationen i samhället och visa på att människor inte är likadana, inte har samma värde etc? Dessutom är skolan redan idag full av svenska traditioner som barn får ta del av och föräldrar har väl också ett val att lära sina barn om svenska traditioner, om det nu är så otroligt viktigt.

Jag hoppas och tror på att föräldrar inte vill sätta sina barn i en skola där trångsynthet och okunskap råder. Visa våra barn istället att alla kan leva tillsammans i ett tryggt och fördomsfritt samhälle.