fredag 4 maj 2007

Snabba lån

Visst är det bra med SMS. Men gränsen går faktiskt när man kan ansöka om lån via SMS. Så himla bråttom kan det väl inte vara att få pengar.

Det finns två problem. Dels det som uppmärksammats nu att någon kan ansöka om lån från en mobiltelefon med kontantkort. Då ingen kontroll görs att det är rätt person som får pengarna.

Dels måste det vara i grunden fel att det överhuvudtaget går för fort att ge lån idag. Ofta med hög ränta. Många klarar inte sedan av att betala tillbaka med ekonomisk katastrof som följd. Det kanske är så att man får vänta med att köpa den där häftiga prylen för jag tror inte att det är till mat man lånar pengar. Då finns det ett skyddsnät i samhället som heter socialen. Även om det inte är så kul att gå dit.
Jag håller nog med Mats Odell om att det behövs en folkbildning kring den egna privatekonomin.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Först och främst bör man fråga sig om det verkligen är någon skillnad på att låna via sms eller att låna via ett bankkontor!

Jag var inne på banken och skulle låna till en bil som jag köpte i fredags. Det tog mig 5 minuter att få lånet både beviljat och utbetalat till mig. Med andra ord 10 minuter snabbare än vad det tar att låna via www.mobillan.se

Vidare så bör man också ställa deras avgifer i relation till övriga kreditinstitut/bankers avgifter. Detta lånet jag tog fick jag betala 1500 kronor i uppläggningsavgift för - banken heter Handelsbanken! Om nu dessa företag som tar en handläggnings/uppläggningsavgift på 600 kronor och sedan ingen ränta medan handelsbanken tar 1500 kronor plus ränta på 5,85% för ett lån utan säkerhet så borde det kanske vara handelsbanken som skall kritiseras och inte Mobillån???

Jag menar, om jag kan få ett lån hos Handelsbanken på 5 minuter till en kostand som är 3ggr så dyr som ett lån som tar 15 minuter att handlägga så borde väl dessa bankpalats kritiseras snarare än de små aktörerna!

Vårt samhälle erbjuder 1000-tals olika låneformer idag och bara för att man använder sig av mobiltelefonen istället för en dator eller ett bankkontor, där en banktjänsteman försöker sälja på en produkter som man inte gick dit för att få, så bör inte ett företag smutskastas på detta sättet! Jag efterlyser mer granskande journalistik samt att svenska folket skall släppa denna dubbelmoral som finns mot dessa företag!

Jag tycker varken att Mobillån eller bankerna skall försvaras, men däremot skall man inte smutskasta ett företag som beter sig på ett bättre sätt än bankerna själva...

Jag var dessutom inne på Nordeas hemsida och kikade på vad ett lån på 1000kronor skulle kosta hos dem. Enligt deras egen räknesnurra så skulle lånet kosta 684% i effektiv ränta med administrativ avgift på över 700 kronor och återbetalning på ett år!.. Varför har inte detta uppmärksammats???

Anonym sa...

Men vad är detta för goja från "Anonym"???

Klart det är, eller åtminstone borde vara, skillnad på bank-lån och sms-lån!
På banken är det väl meningen att man legitimerar sig först innan man får lånet beviljat? Att detta sedan kan gå snabbt är väl bara till bankernas fördel för då finns det ingen vits med sms-lån.

Ska vi andra drabbas bara för att vissa vill ha bekvämligheten att låna via sms eller genom att uppge någons personnummer? Det är ju märkligt och kränker på ett oerhört grovt sätt tryggheten för oss andra som inte vill ha denna skit.

Om det nu överhuvudtaget ska vara tillåtet borde det finnas ett register där de som _vill_ tillåta detta finns med, och så ska dessa snabba lån endast kunna tas i deras namn som finns med i registret.
Håll alla oss andra utanför detta, tack!

Anonym sa...

Tillägg:
"anonym" (12:03) har som sagt inte fattat den allvarligaste kritiken, nämligen att detta drabbar folk som inte alls är inblandade!

Anne-Marie Ekström sa...

Tack Erik B för dina kommentarer. Jag håller med. Jag tror inte anonym har fattat problemet. Sedan är jag kritisk till både kreditinstitut och affärer som utlovar köp idag, betala i morgon. Det händer alltför många att man då hamnar i en ekonomisk kris. Anonym, du som fick lån till bilen hade väl, förhoppningsvis, redan en bra kontakt med banken.

Fritänkande Individ sa...

Har läst runt på massa inlägg om SMS-lån och tycker diskussion om hur hög räntan är. Hela diskussionen känns överflödig. Det är ingen ränta. Det är en avgift - en uppläggningssvgift. Skall vi ta och räkna på det lite snabbt. Om vi tänker att bolagen istället skulle sätta en ränta i paritet med ett mindre kreditgivningsbolag tar tex 24 (vilket är högt, ett vanligt kreditkort ligger på kanske 13%). På ett lån som är 3000 sek (vilket är max för alla) och eftersom det måste betalas tillbaka på en månad skulle ränteintäkten bli 24%/12x3000 = 60 sek. Visa mig det bolag som tar den risken för den intäkten.

Anonym sa...

Tycker sms-lån fått sån negativ klang till skillnad från vanliga banklån. Att låna 3000kr tycker jag är helt ok vid ett sms lån. Oftast ligger en avgift på 300-400kr då vilket inte är så högt enligt mig och som förra läsaren påpekade 0% i ränta. Problemet ligger i att när lånetagaren inte kan betala tillbaka, det är då kostnaderna stiger väldigt snabbt. Sen att det finns privatpersoner som inte fattar hur dem ska lägga upp sin privateknomi är en annan femma. Kommer alltid att finnas personer med betalningsanmärkningar även hur man än vrider o vänder på lagen kring sms lån. Vissa klarar inte av att hantera pengar punkt slut.

Anonym sa...

Kan bara säga av egen erfarenhet, ett sk snabblån löser inga problem. Nu håller jag på med en enkät om just smslån så hardu hamnat i fällan besök gärna oss för olika typer av frågeställningar när det snabb-lån
snabblån

Anonym sa...

Snälla Anne-marie,

ta bort länkarna till snabblån, du hjälper ju bara dessa att spamma sina egna sajter om smslån!