lördag 12 maj 2007

Hemliga klubbar

Jag hade missat Aftonbladets artikel om arbetsmarknadsministern och hans medlemskap i en herrklubb. Jag har alltid varit tveksam till sådana här hemliga sammanslutningar för bara ett kön. Antingen det är män eller kvinnor. De allra flesta är dock mänssammanslutningar och de kvinnliga har nog egentligen bara tillkommit som en protest mot männens.

Det måste visst vara tillåtet att ha föreningar och klubbar där man bara är män eller kvinnor. Min damtennis kan väl ses som en sådan. Fast förstås när vi åker på träningsläger har vi manliga tränare. Och visst måste tjejgäng eller killgäng få träffas och ha kul ihop.

Men det är skillnad när det är män som har en högt uppsatt position i samhället. Det går inte att komma ifrån att det ofta är i de informella samtalen som beslut fattas. Med sådana här klubbar hamnar kvinnor i bakvatten när det gäller att vara med och fatta beslut eller få toppjobb. Ett verkligt hot mot jämställdheten. Det behövs fler kvinnor på chefsposter inom både det offentliga och inom näringslivet.

När det dessutom är en minister som umgås med domare och män från näringslivet så är det riktigt illa. Då är det inte bara jämställdheten som får sig en knäck utan det uppstår även risk för jävssituationer. Faktiskt ett hot mot demokratin.

Sedan har jag ingen uppfattning om arbetmarknadsministern påverkats i sitt beslutsfattande av att han är medlem i den här hemliga klubben. Förhoppningsvis är han så klok att han inte låter sig påverkas men nog vore det ännu klokare av honom att lämna klubben. För att undvika alla misstankar om att han låter sig påverkas av sina kompisar.

En regeringsföreträdare måsta alltid stå fri i alla beslutssituationer. Kontakterna har han ju kvar för det.

Inga kommentarer: