måndag 14 maj 2007

Debatten med sd

I DN kan vi läsa att politiker ska få lära sig bemöta sverigedemokraterna.

Visst behöver man läsa på för att bemöta sverigedemokraterna. Men det måste man faktiskt också om man ska bemöta andra meningsmotståndare. Skillnaden är kanske att andra meningsmotståndare kan ändra åsikt och hålla med eller tvärtom.

Sverigedemokraterna lyssnar inte på argument och deras åsikter väcker känslor. På grund av deras människosyn. Det som oroar mig allra mest är sverigedemokraternas vilja att styra över alla. Att man måste tänka som dem. Där saknas tolerans och demokrati.

Så det är inte lätt att debattera. Men debatten ska tas. De är demokratiskt valda och ska inte få någon särbehandling.

Men det gäller att slå hål på deras argumentation och ta fram fakta. Slå hål på alla generaliseringar de gör.
Som exempel kan nämnas att det är faktiskt inte så att de som flyr till Sverige gör det för att erhålla livslång försörjning som de skriver i sitt nya förslag till invandringsprogram. De flyr hit för att de inte kan vara kvar i sina hemländer på grund av krig eller annan förföljelse. De hade säkert mycket hellre stannat kvar hemma. Men de flesta som kommer hit vill ha ett jobb så fort som möjligt. Och många lyckas också få det eftersom det faktiskt är brist på viss arbetskraft.

Inte heller stämmer det att endast 5 eller 7 %, båda siffrorna har nämnts, av de som kommer hit, är riktiga flyktingar. Visst, om man tar med alla som kommit till Sverige. Men då är bland annat EU-medborgare, gäststudenter och de som gift sig och kommit hit medräknade. Förra året var två tredjedelar av de asylsökande som fick uppehållstillstånd skyddsbehövande eller kvotflyktingar.


Det är bara några exempel.

Det räcker dock inte bara med att debattera. Det finns trots allt problem i samhället med att många lever i utanförskap. Men de problemen går att lösa. Bland annat med en bra jobbpolitik. Och vi kommer att behöva arbetskraft i framtiden.
Det är viktigt att komma ihåg också att, även om det finns en del människor inte kommit in på arbetsmarknaden, så finns det också många som har gjort det som kommit hit med en färdig utbildning som inte kostat Sverige ett öre. Möjligen någon kortare komplettering. Det får vi inte glömma bort i sammanhanget.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Apropå argument och fakta. Kan du inte skaffa fram källor till detta:

"Som exempel kan nämnas att det är faktiskt inte så att de som flyr till Sverige gör det för att erhålla livslång försörjning som de skriver i sitt nya förslag till invandringsprogram. De flyr hit för att de inte kan vara kvar i sina hemländer på grund av krig eller annan förföljelse. De hade säkert mycket hellre stannat kvar hemma. Men de flesta som kommer hit vill ha ett jobb så fort som möjligt. Och många lyckas också få det eftersom det faktiskt är brist på viss arbetskraft.

Inte heller stämmer det att endast 5 eller 7 %, båda siffrorna har nämnts, av de som kommer hit, är riktiga flyktingar. Visst, om man tar med alla som kommit till Sverige. Men då är bland annat EU-medborgare, gäststudenter och de som gift sig och kommit hit medräknade. Förra året var två tredjedelar av de asylsökande som fick uppehållstillstånd skyddsbehövande eller kvotflyktingar."

Dvs. källor både som stöder dina faktapåståenden och direkta citat från Sd-företrädare.

DN-artikeln var förresten ett skämt: otroligt partisk. Det första etablissemanget borde göra är att behandla Sd fair - annars kommer dom fortsätta växa av ren ilska över den orättvisa behandlingen.

Anonym sa...

Saken ar att de flesta som kommit de senaste 20 aren har Sverige, eller Storbritannien, som mal just pga av det "trevliga" social-systemet.
Nasta gang ta en titt pa kartan och Sverige aldra langst upp i europa - anda sa tar sig sa manga igenom hela europa upp till sverige???
Vidare ar det ju faktiskt de med pengar som tar sig hit - kostar en hemskans massa pengar att ta sig hit - de riktigt behovande blir altid kvar.
Jag talat av erfarenhet har - bland oss talas det mycket om korkade svenskar - bara ger bort allt.
Sanningen ar den att vi ocksa borjar bli trotta pa diskussionen om Sd nar det egentligen allt handlar om oinformerade/korkade politiker.
Vi skulle inte ha nagot emot lite tuffare regler.
Jag ar verkligen tacksam for sverige - men skulle folk dar jag kommer ifran forrada sitt eget folk som de svenska politikerna gjort skulle de inte sitta "kvar" lange.