måndag 28 maj 2007

Stöld, läsning och fusk

Det var en västsvensk som lurade till sig 30 miljoner från Försäkringskassan. För att betala skulder på 70000 kronor. (SvD, DN)
Det är faktiskt otroligt att det går att föra undan så mycket pengar. Det pågick ju enligt uppgift under knappt ett år. Någonstans måste det brista i säkerhetsrutinerna. Jag håller med försvarsadvokaten till den misstänkte. Om någon självständigt ska kunna betala ut så mycket pengar borde kanske arbetsgivaren göra en ekonomisk upplysning på personen i fråga och/eller man alltid jobbar i lag.
Fast jag förstår inte varför försvarsadvokaten går ut i media och rapporterar under pågående förundersökning. Men det är väl så att en del gör vad som helst för att komma i media. (jag inte undantagen, fast jag håller mig till det lagliga, gullar med ormar mm.)

Jag tror inte alls det är skadligt att leka med ord och bokstäver i förskolan. Jag håller med Jan Björklund (fp), vår skolminister. (DN)
Däremot ska det vara kul och inget tvång. Och individuellt. När ett barn visar nyfikenhet ska denna uppmuntras inte stoppas. Vi måste inse att barn är individer och lär sig olika fort. Det är en av lärarnas uppgifter att stimulera varje barn så att hans eller hennes egna förutsättningar tas tillvara.
Själv kunde jag läsa innan jag var sex år och jag tror inte jag tagit skada. (Det får andra avgöra i och för sig) Det var min mormor som lärde mig. Det förde med sig att när jag var liten slukade jag böcker som få.

Jag förstår inte folk som hela tiden ska hitta vägar för att fuska. (SvD)Nu handlar det om olika sätt att komma undan betalning när man åker kollektivt i Stockholm. Högre avgifter och större möjligheter att fuska genom sms-biljetter visar vägen. Vart har moralen och viljan att göra rätt för sig tagit vägen.?

Nu är det nog bäst jag ställer mig i duschen för att sätta mig i bilen och köra till Göteborg och kurs där. Hoppas det inte är alltför långa bilköer.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Vill du slippa bilköerna? Ta tåget istället! Borås - Göteborg kostar bara 75 kr eller 129 kr om du vill gynna dig lyxen att åka 1 klass.

Ett bra sätt att visa att politiker tänker miljövänligt och att det är inget fel på din betalningsmoral ;o).

P.S.: det tar bara en timme och du kan lugnt och bekvämt förbereda dig på kursen.

Anne-Marie Ekström sa...

Håller med dig. Tyvärr tar det inte bara en timme. Dessutom ska jag ända ut till Hisingen. Jag önskade jag kunde åka tåg. Men det tar alldeles för lång tid. När man dessutom har möten varenda kväll. Hade jag varit inne i centrala Göteborg hade det inte varit någon tvekan. Jag åker gärna tåg.

Anonym sa...

Du har helt fel. Hur kan du hålla med advokatens kommentar. Det är ju hans arbete att försvara. Vi alla efterlyser färre byråkrater som ska handlägga ärenden på Försäkringskassan. När det gäller utebtalning av ärenden sköter ett få tal personer på Försäkringskassan utbetalningar åt 10 000-tals människor. Bedragare finns överallt. Vill man begå ekonomisk brottslighet går det att genomföra inom alla mydigheter och organisationer. Det har inget med kontrollsystem att göra. Vilket kontrollsystem skulle kunda hindra sådant? Alla svenska omfattas av socialförsäkringssystemet. Hur svårt tror du då det är att göra utbetalningar i dessa system? Det är inte systemen de är fel på utan på moralen hos de som missbrukar systemen. Jag antar inte att din lösning är fler byråkrater på Försäkringskassan.

Anonym sa...

man hade ju hoppats på att den nya regeringen skulle åtminstone försöka stävja fusket på alla områden och oavsett vem som fuskar - men, det blir nog inte så, vissa grupper är fredade och andra är jagade, tyvärr! Vi, som inte fuskar, har ingen som helst förståelse för att man tillåter fusk av vissa grupper, medan man synar andra - fusk bör bestraffas mycket hårdare!

Chri$ sa...

"Att göra rätt för sig" är ofta en omskrivning av att acceptera försämringar och hålla god min. Omfattande plankning är det enda som kan skrämma politikerna från att höja avgiftstrycket på kollektivtrafiken ytterligare. Mvh/ Christian, www.planka.nu

Unknown sa...

Håller inte alls med. Däremot "Att inte göra rätt för sig" innebär att man vägrar att acceptera demokratiska beslut. Demokrati innebär inte att det blir som du vill, utan att det blir som majoriteten vill. Tycker du annorlunda: "Suck it up!". Sjävklart skall kollektivtrafiken vara avgiftsbelagd och så tycker nog de flesta andra också.

Anonym sa...

Jaha!
jag kommer aldrig betala en biljett och har inte gjort det på 2år varför?
jo för jag måste tåla alla jävlar som ringer med sin jävla mobil och får ta strålningen som blir väldigt väldigt kraftig i fordon som rör sig(ju fortare desto mer strålning)och den rör sig bakåt i tåget så dom som sitter längre bak får mest strålning och fastän jag sitter längst fram är det nån gris som ringer och jag får gå av och vänta på nästa tåg.(idag väntade jag på 3tåg)fy fan aldrig att jag betalar för att få sjukdomar idioter...