fredag 4 maj 2007

Klimatet och chefer

Får väl göra idag det jag inte gjorde igår. Det blev ju trädgårdsarbete i stället för fakturering.

Även om det är svårt att sitta inne när solen skiner.

Klimatrapporten kom tydligen fram efter en hård natt i Bangkok. Låter som hämtat ur musikalen Chess. Fast här var det inte chack som gällde utan vår jords framtid. Fast på sätt och vis kan det väl ses som ett chackspel.

Inte förvånande att Kina spjärnat emot och tycker att det är deras tur nu att växa. Och därför vill framhålla att det är den rika världen bär det tyngsta ansvaret för uppvärmningen. Och det är ju sant.
Det krävs investeringar i nya energianläggningar och infrastrukturer i utvecklingsländerna och effektivare energianvändning i industriländerna. Och energisnålare fordon. Kärnkraft framförs också. Nu gäller det bara att alla lever upp till detta också.

Ibland undrar jag hur rubriker sätts. "Äldre kvinnor vill ha män som chefer". "Kvinnor vill inte ha kvinnor till chefer". Rubrikerna återfinns på SvD och E24
Siffrorna bakom rubrikerna. Var femte äldre kvinna vill ha en man som chef och bland övriga är det 14 %. Det vill säga ungefär var sjunde kvinna. För övriga spelar det ingen roll om det är en man eller kvinna som är chef.

När jag läste rubrikerna fick jag den uppfattningen att de allra flesta kvinnor vill ha män som chefer. I och för sig är det illa att det finns de som tror att en manlig chef är bättre. Det bidrar ju inte till att förbättra jämställdheten när inte ens kvinnorna själva tror mer om sitt eget kön. Men rubrikerna stämmer ju inte alls med innehållet i artiklarna. Undersökningen är gjord av Manpower och man har frågat 14000 arbetande svenskar.

Apropå kvinna som chef. Företagsledaren Antonia Ax:son Johnson har nominerats till fp-ledare. En fantastiskt duktig kvinna som är en bra ledare. Jag tror att många skulle vilja ha henne som chef. Men den som blir ny ledare för folkpartiet måste satsa hundra procent på att vara just detta och det tror jag inte hon vill. Fast allt är möjligt.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Bangkokrapporten är mycket allvarlig. USA, Kina, Indien - ja alla skriver nu under på att minskningar på uppemot 85 % är nödvändiga. Vad skall vi då göra?
En gammal folkpartidarling seglar fram som ett alternativ: Kärnkraft.
Men vågar vi verkligen riskera en kraftigt ökad tillgänglighet på utbränt kärnbränsle? Är det inte så att vi har en historisk unik möjlighete att faktiskt gå den långsiktigt hållbara vägen istället?

Unknown sa...

Ett kul och enkelt sätt att påminna sina vänner att tänka och framförallt handla mer klimatvänligt är att skaffa en egen @KlimatSmart.se epost adress.

Det är helt gratis.

Gå in på www.klimatsmart.se/epost.html