lördag 19 maj 2007

Mycket alkohol och lite skola

Idag handlar det mycket om sprit i tidningarna.

SvD har en artikel om att EU vill ha slumpmässiga drogtester bland flygpersonal, både piloter och annan kabinpersonal. När det gäller ett så stort ansvar som att frakta 100-tals passagerare högt upp i luften så är det minsta man kan begära att de som gör det är nyktra. Och det är de allra allra flesta. Men det har förekommit fall där det uppdagats att piloter luktat alkohol.

Jag har så svårt att förstå varför det skulle vara integritetskränkande att genomföra drogtester. När man väljer ett yrke som innebär ett stort ansvar för andra människors liv så måste man finna sig i att man blir kollad.

Något som man dock måste akta sig för om man riskerar att råka ut för en alkoholtest är att dricka munsköljmedlet Listerine eftersom det ger utslag i alkomätaren. Det skriver idag DN och SvD efter att Östersundposten gjort en test. ÖP:s artikel finns här.

DN och SvD skriver också om en dam som åkt dit för langning av alkohol till unga. Till exempel så unga flickor som går i sjundeklass. Ett års fängelse fick hon som straff även om åklagaren ville ha mer.

Det är glädjande att de som langar åker fast. Men tyvärr är det inte de stora bovarna. Det skulle kännas betydligt mer tillfredsställande att det är de stora internationella ligorna som åker fast.

Den här kvinnan har varit sjuklig under många år och har väl sett den här affärsverksamheten som ett sätt att dryga ut sjukpensionen. Det är inget försvar och jag har inte alla fakta, men det kanske är så att kvinnan borde fått mer stöd av samhället tidigare. Men det fråntar henne inte ansvaret att utsätta 300 ungdomar för fara. Artikel i Hallandsposten finns här.

Till sist kan konstateras att försäljningen på Systembolaget ökar enligt SvD. Tänkbara orsaker är enligt Systembolagets presschef att vi har mer pengar, resandeinförseln minskar och näthandeln har nästan försvunnit. Och så kommer det norrmän hit och handlar.

Jag tycker att det är bra att alkoholinköpen har flyttats över till Systembolaget. Bland annat stannar skattepengarna i Sverige. Men jag tror i motsats till folkhälsoinstitutet att Systembolaget måste fortsätta att vara aktiv i att marknadsföra sig själva. Med bra öppettider och närhet.

Nu är det dock dags för vårmarknad igen. Tyvärr verkar vädret inte vara det bästa idag. Blåsigt och risk för regn. Även fast klockan är över 9 så är det inte riktigt ljust ännu. Men vad gör man inte för partiet. Här kommer länken till folkpartiets skolenkät ännu en gång. Tyck till nu. Snart är det för sent.

1 kommentar:

Anonym sa...

En kommentar till Listerine. Det är inget man dricker utan det är något man sköljer med.