söndag 13 maj 2007

Barns bästa, droger mm

Att Sverige förlorade både i hockey och i Melodifestivalen är ju inte kul, men det kan inte göra mig upprörd. Det gör däremot några andra artiklar i dagens media.

Den första återfinns i DN och handlar om att apoteket inte kontrollerar när de lämnar ut det narkotiska läkemedlet Subutex att den läkare som skrivit ut det har rätt att göra det. Läkemedlet används vid behandling för att komma ifrån narkotikaberoende. Nu säljs det på svarta marknaden som drog.

Det är mest skrämmande att det finns läkare som skriver ut medlet trots att de är väl medvetna om att det används som drog och att de inte är behöriga att skriva ut enligt den lista som socialstyrelsen ger ut. En del av dessa läkare är dessutom kända. Det har DN skrivit tidigare om i en artikelserie . Läs här och här och här mina kommentarer.

Dessa läkare borde omedelbart förlora sin legitimation. Läkare ska rädda liv inte medverka till att släcka liv. Och apoteken måste också vara medvetna om att det sätter människors liv på spel när de slarvar med kontrollen.

Nästa artikel (DN) som upprör mig är den som handlar om asylsökande barns utsatthet.

För att börja med det som gör mig glad trots allt. Det är att det nu på några enstaka platser finns en möjlighet för asylsökande barn att göra sin röst hörd och få möjlighet att bearbeta sina traumatiska upplevelser. Det är i Svenska kyrkans regi tillsammans med Individuell människohjälp som dessa barn får träffas i grupper under benämningen "Barn i Väntan".

Det som gör mig arg, nästan rosenrasande, är att barn fortfarande inte får göra sin röst i själva asylprocessen. Under de fyra år jag satt i riksdagen gavs löften från den förra socialdemokratiska regeringen och dess migrationsminister att det skulle utbildas fler barnhandläggare som skulle vara specialister på att tala med barn. Trots det så verkar det som om det inte hänt något. Och verkar inte hända något på länge än. Verkets ledning funderar. Det här är fullständigt oacceptabelt.

Detta med barns bästa påpekades också särskilt i utarbetandet av den nya utlänningslagen.
Barn är alltid utsatta och utlämnade till att vuxna bryr sig. Asylsökande barn är särskilt utsatta. Vad de varit med om måste de också få berätta och de som de berättar det för måste lyssna. Men då måste de också ha utbildning för det.

Medan jag skriver dyker det upp ännu mer saker som gör mig upprörd. Att det snart kan vara aktuellt med kött från klonade djur. (SvD)Trots att det saknas forskning kring hälsoriskerna med att äta mat från klonade djur och att många djur är missbildade. Jag kommer i alla fall att avstå från att lägga klonat kött på tallriken.

Nu är det nog bäst att jag slutar annars får jag aldrig fram dammsugaren.

1 kommentar:

Anonym sa...

Och detta kommer så klart bli till det bättre med privatisering av Apoteket som alliansen nu vill genomföra?

Eller kanske blir det som med Posten, inkompetent sönderstressad personal försöker så gott det går. Då kommer betydligt värre saker än ett enstaka läckage av Subutex inträffa.

Jag är övertygad att Apoteket är de som är bäst lämpade för denna uppgift, oavsett denna incident.