onsdag 2 maj 2007

Intolerans här och där

Ytterligare en opinionsmätning och ytterligare en liten ökning för sverigedemokraterna. Även om alla siffror ligger inom felmarginalen. Och det är valresultatet som gäller så är det oroväckande.

För mig är det obegripligt att ett parti som bygger på intolerans och vars huvudbudskap går ut på att kasta ut alla invandrare går framåt.
Om de påstår att de också har uppfattningar inom andra politikområden så är det förvisso sant men i deras sammanfattning av sin politik handlar hälften om invandring och i nästan samtliga övriga avsnitt framhåller de hur viktigt det är med en nationalistisk politik. Inklusive ökade försvarskostnader.

Det enda avsnitt som inte inrymmer något nationalistiskt är att det behövs ett bättre företagsklimat så att fler företag kan startas. Det håller jag med om. Frågan är då. Är det bara infödda svenskar som ska få starta företag? Jag undrar hur det ska gå med alla pizzerior eller kiosker som många gånger ägs av invandrare. Att starta pizzeria eller öppna en kiosk är många gånger det enda alternativet för även väl utbildade invandrare att kunna försörja sig. Eftersom ett främmande klingande namn ofta (kanske till och med oftast) är diskriminerande på arbetsmarknaden. Jag förmodar att även en sverigedemokrat äter pizza någon gång eller handlar tidning eller glass i en kiosk.

Det som är allra märkligast är att sverigedemokraterna säger sig vilja värna kristen västerländsk etik. De borde vara medvetna om att ett av huvudbudskapen i Bibeln är kärleksbudskapet och att man ska älska sin nästa såsom sig själv. Och det spelar ingen roll var man bor eller varifrån man kommer. Det är väl dags att de börjar leva efter det budskapet. Framförallt måste de stå till svars för vad de menar?

Det är inte bara i Sverige intoleransen frodas.
I Danmark till exempel vill politiker stoppa en dagmamma som bär slöja. De som bär kristna kors runt halsen. Ska de också ta av sig dem.

Vart tog tolerans och medmänsklighet vägen? Det är dags för en toleransrenässans.

Den busschaufför som nekade en kvinna i burka fick dock sparken. Fast förmodligen inte bara på grund av det. Så lite hopp finns det. Skrev om kvinnan häromdagen.

37 kommentarer:

Anonym sa...

Uppenbarliogen välkomnar du INTOLERANS mot busschauffören, SD, mfl och kärleksbudskapet i bibeln kastade du bort då såfort det passade DINA ÅSKTER. Så kom inte här och spela tolerant och välkomna nya synsätt. Enbart följa tidningslöpet och pressrädda företagsledare. Det blir ju så mycket enklare att sparka en chaffis än ta en debatt om maskeringsförbud även gäller kvinnor med religion.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Eftersom ett främmande klingande namn ofta (kanske till och med oftast) är diskriminerande på arbetsmarknaden.

Vad har du för belägg för detta påstående?

Anonym sa...

Men du anonym, vem är det som kastar bort kärleksbudskapet? Inlägg som ditt tycker jag!

Anonym sa...

Du andre anonym, din "spökhistoria" visar väl snarare pâ att barnen inte varit tillräckligt mycket i kontakt med andra kulturer? Att säga att de ser ut som spöken/häxor är direkt elakt tycker jag. Jag tror att det är jättebra för barn att fâ vidga sina vyer.

Anonym sa...

Är du verkligen helt säker på att deras huvudbudskap är att kasta ut alla invandrare? I så fall kan man väl också säga att alla liberalers främsta budskap är att allt tillåtet?
Eller att alla socialdemokrater aktivt jobbar emot monarkin? Som till och med står i deras partiprogram men nästan ingen av dom är intresserad av.

Anonym sa...

Folk som forundras over SD framryckning har ingen som helst anknytning till verkligheten.
Hur vore det om ni faktiskt talade med gemene man och tog reda pa vad folk faktiskt tycker och vilka problem de ser.
Istallet skall det vara som politikerna sager - nar jag gick i skolan larde de oss att tanka sjalv och ta reda pa sanningen.
Sverige idag ar inte en demokrati nar partier som SD, vad man nu tycker om dem,inte far komma till tals eller blir hotade for deras syn - folk rostar faktiskt pa dem sa lyssna.

Anonym sa...

Tyvärr är Sverige ett extremt rasistiskt land men å andra sidan, säg något land som inte är främlingsfientlig? Det ligger i människans natur att eliminiera allt som känns som ett hot. Och detta grundar sig helt och hållet i okunskap.

Du anonyma person som berättar om spöken och häxor, hade föräldrarna aktiverat sina barn mer i andra kulturer och vidgat barnens syn hade de inte reagerat på detta sätt. Lägg inte skulden på muslimer för att ni är oförmögna och uppenbarligen vettskrämda att lära känna andra kulturer, muslimskt eller inte.

Det är skrämmande hur samhället motverkar sig självt genom att såga av de grenar de sitter på. Alla behövs i ett mångfaldigt samhälle för att få det att fungera optimalt. Handlar om hur vi lär oss att göra det tillsammans.

Anonym sa...

Snacka om onyanserat att hävda att SD vill "kasta ut alla invandrare". Uppenbarligen har du ingen koll på deras politik öht. Att vilja begränsa invandringen är inte samma sak som att vilja kasta ut dom som redan är här.

Anonym sa...

Jag är så oerhört trött på att höra att Sverigedemokraternas uppgång i sig är något oroväckande. När 3-4% av Sveriges befolkning väljer att stödja detta parti, trots den sociala och mediala häxjakten, är det dags att förstå att SD tar upp ett problem som oroar många i vårat samhälle. Att bara låtsas om att det beror på intoleranta, eller som flera artiklar har antytt, korkade människor löser inte de problem som Solcialdemokraternas fatala integrationspolitik har medfört.

Anonym sa...

Är det inte rätt stor skillnad på att bära ett kors runt halsen eller bära en slöja som täcker ansiktet helt?

Bruden som vägrades att åka med bussen sa på radion, att hon inte kunde förstå varför hon inte skulle få bära sin "burka" av chaffören som menade att han inte kunde identifiera henne med denna på.

Sekunden efter säjer hon att dom faktiskt har övervakningskameror på bussen för detta ändamål,lätt att se genom slöjorna vem som är vem!
Ang SD,varför vågar andra partier inte ta debatter med dem,om de nu har så fel borde det vara en enkel sak att bemöta deras åsikter.
Stå på dej chaffören,du har helt rätt!

Anonym sa...

Du, Anne-Marie, säger följande om Bilbeln: "De borde vara medvetna om att ett av huvudbudskapen i Bibeln är kärleksbudskapet och att man ska älska sin nästa såsom sig själv. Och det spelar ingen roll var man bor eller varifrån man kommer."
Visa mig var i Bilbeln detta står. Bilbeln betonar tvärtom ganska tydligt vikten av identitet och folkgruppers sammanhållning.

Anne-Marie Ekström sa...

Ibland måste även jag få skriva ett och annat onyanserat. Visserligen håller sig kommentarerna till dagens inlägg någorlunda inom anständighetens ram men jag har fått många mycket mer onyanserade kommentarer än mitt påstående. För även om sd "bara" säger att de som inte kan försörja sig ska lämna Sverige så finns det hela tiden i bakgrunden att blir man inte som svenskarna så är maninte välkommen.
Jag tycker också att sossarnas integrationspolitik har havererat. Och jag medger också att det finns en del problem. Men dessa löses inte med sd:s metoder. Nu har vi en regering som tar tag i problemen.
Jag har tänkt mycket på vad som är svenskt. Jag har flyttat från en del av landet till en annan. Traditionerna är ofta olika från landsdel till landsdel. Valborgsmässoelden, för att ta ett näraliggande exempel, är för det första ingen svensk tradition. Den kom från Tyskland på 1700-talet. Och när jag flyttade till Borås på 80-talet var det mycket ovanligt med valborgsmässoeldar. Då var påskeldar mer vanliga. Vilken sed är den mest svenska?

Anonym sa...

3,2% är knappast "gemene man"...

Och det pågår knappast heller en medial häxjakt mot Sd - de får ju LÅNGT mer uppmärksamhet än deras fjuttiga 3% motiverar!

(därmed inte sagt att de behandlas väl av övriga partier, men att kalla det för häxjakt är att likställa dem med patetiska offer som inte kan stå upp för sina åsikter istället för att kalla dem för vad de är - ett parti med provocerande åsikter som står upp för dem och därmed orsakar hela rabaklet)

Sd kunde och borde ha behandlats annorlunda, men det betyder inte att denna snyftarhistoriemytbildning som pågår är särskilt sanningsenlig. Det enda de har rätt att "gnälla" över är att polisen inte tar i hårdare mot AFA som verkligen är demokratins fiender - Sd må ha en svinig grundvärdering, men det är ännu svinigare att inte tolerera det.

Anonym sa...

En sak är helt klar. Om bussförare, spärrvakter osv använder burka i framtiden, då blir det bil eller cykel för min del.

Anonym sa...

Glöm inte att akta dig för crescent-cyklar i sådana fall...

(crescent = nymåne = islams symbol)

Anonym sa...

Nils är tydligen islamofob alternativt islamolog. Crescent o Monark är hederliga svenska cyklar.
Men bäst är nog danska DBS.

Unknown sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Du Anne-Marie.. Du får inga extra röster för att du stämmer in i kören av lite lagom självföraktade svenskar som alltid ska berätta för kreti o pleti att minsann ingenting är svenskt.. Men vad är då Franskt? Danskt? Persiskt? Detta är etnomasochism, ingenting annat..

Av någon anledning så är det ju såna som dig Anne-Marie, såna som tillhör den socialgrupp som inte behöver lida särskilt mycket av det exotiska samhällets baksidor som går i främsta ledet när det gäller att propagera mot svenskheten. Som helst av allt vill förneka det svenska folket något av det mest naturliga som finns, nämligen en identitet som folk. Kanske ska prova på att göra samma sak med t.ex rOmerna? Nej tror inte det nej, inga PK-poäng då

Anonym sa...

"..som vill kasta ut alla invandrare" Ja, du gör det enkelt för dej genom att kasta ur dej sånt. Ja, hur ska det gå med alla pizzerior?! De är de stora frågorna du tar upp.

Jag är säker på att du anser att det ska lagföras att kyrkan ska viga även samkönade. Svara nu ärligt på följande: Hur ställer du dej till moskéerna? Ska de också tvingas viga samkönade? Eller de behöver inte? Hur ställer du dej till det? Nyfiken på svaret..

Anonym sa...

Det som jag oftast vänder mig emot i argument från mångkulturförespråkarna är just toleransargumentet.
Det är alltid enkelriktat. Det är vi infödda svenskar som ska visa tolerans! Alltid!
Aldrig är det någon som ber en invandrare att visa tolerans. Då är man genast en "rasist". Multikultiförespråkarna är minst lika inskränkta som sverigedemokraterna. De har bara lärt sig andra papegojfraser, med mer "etisk" yta.
Burkha är kvinnoförnedrande på exakt samma sätt som prostitution är det. Jag hör inga krav på att kriminalisera burkhan...

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Vilken partiledare var det som föreslog att Sverige skulle delta i Irak-invasionen? Det krig som nu har orsakat detta helvete som miljoner flyr från. Jo, det var folkpartiets ledare. Kriget motiverades med lögner.
Bortförklaringar om att det är okej att vara onyanserad, verkar legitimera lögner hos bloggaren Anne-Marie Ekström.
Men vad motiverar den dumhet som Folkpartiet besitter?

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Hur hade det varit om det var en man med neddragen rånarluva? Hade det då också varit fel att inte låta honom åka med? Och hur vet vi att det verkligen var en kvinna under burkan?

Det här handlar inte om bristande tolerans. I Sverige är vi inte maskerade när vi åker buss.

Johan Hellström sa...

värst vad många anonyma det var här då...

Anonym sa...

Jag måste få nyansera denna infekterade debatt. Det finns två problem här. Ena är Islam och det andra invandrare. Jag är själv invandrare (kurd) men jag är inte muslim. Jag har drabbats av muslimer mer än någon svensk ens kan tänka sig. Att muslimer ska behandlas/inte behandlas på ett visst sätt borde vara en debatt i sig. De flesta invandrare är inte muslimer. Många av oss invandrare har faktiskt flytt Islam! Varje gång det blir debatt om invandrare så kommer svensken med sitt inneboende hat och kommenterar allt annat än det som ska debatteras. Jag undrar varför svenskar är så klena? Kom ut med hatet så ska ni se att det blir enklare för alla. Just nu lever många invandrare i ovisshet om hur pass hatade de egentligen är. Ni svenskar gör det så ohyggligt svårt för oss när vi försöker bry oss om detta land. Tänk om ni var lite klokare för ert eget bästa!

Anonym sa...

Väntar på Anne-Maries svar; Är det ok att muslimerna vägrar viga homosexuella?

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anne-Marie Ekström sa...

I stället för att skriva mina kommentarer här har jag skrivit ett nytt blogg-inlägg. Se blogg-listan till höger "Svar till föregående blogg om intolerans."

Anonym sa...

Svårt att tro att vi lever i samma land när man läser kommentarerna här.

Om alla hade fått glädjen att växa upp i ett riktigt mångkulturellt samhälle och åtminstone lära känna en muslim i sitt liv så skulle vi förhoppningsvis ha sluppit höra så många patetiska argument i denna diskussion.

/Martin Ekström (inte släkt med Anne-Marie)

Anonym sa...

"I en liten norrländsk stad där det inte funnits en enda Muslim men som tagit emot 5 st.var en liten 2åring med sin mamma och handlade. Då kom 3 mulimska kvinnor in i affären. Ungen började gallskrika av rädsla och skrek "pöken. pöken...(spöken)"

Visste du att många småbarn under en period är rädda för personer med skägg? Innebär det att vi ska förbjuda skägg?

Unknown sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Mats Dagerlind sa...

Demofon har tidigare skrivit om händelsen med inställningen att det är ett medborgerligt ansvar att markera att heltäckande slöja inte bör accepteras i Sverige eftersom det är ett uttryck för ett gammalt patriarkalt och kvinnoförtryckande samhällssystem som vi här har förpassat till historien och inte vill ha tillbaka under luddiga förevändningar om religionsfrihet.

Läs mer: http://demofon.com/2007/04/25/busschauffor-nekade-beslojad-resenar-stangs-av/

Anonym sa...

Nu får du väl ge dig. Märks att du knappast snackat med en Sverigedemokrat. Intolerans mot vad? vem vill kasta ut alla invandrare? Inte Sd i alla fall.

Barbaselo sa...

Personligen anser jag att heltäckande slöja bör förbjudas.

Och det har ingenting med religion, etnicitet, kultur att göra.

Lagen skall vara lika för alla i Sverige. Och en icke-muslim person i Sverige är förbjuden att bära klädesplagg som döljer ansiktet.

Detta förbud finns tills för att identifiering inte skall kunna försvåras vid eventuellt brott som begås.

Hur kan man avgöra kön/religion/etnicitet och annan tillhörighet på en maskerad person?

Själv skulle jag aldrig sätta mig mittemot någon på tunnelbanan som döljer sitt ansikte.
(Läs vidare här: http://www.wired.com/culture/lifestyle/news/2003/09/60232)

Det finns fler länkar. Sök på google efter "Micro expressions".