söndag 20 maj 2007

Två kongresser och skola

Idag är det dags för en långvandring igen. Ska bli skönt att komma ut i naturen efter två dagar på torget.

Ca 140 skolenkäter samlade vi in på två dagar. Inte så illa. Helt klart att skolan är ett område som engagerar många. Elever, föräldrar och mor- och farföräldrar. Klart kan också konstateras att de allra flesta som svarat var det nästan 90 % som ville ha tidigare betyg i skolan.

Självklart är detta inte en vetenskaplig undersökning men resultatet är ändå intressant. Endast två personer ville att det inte skulle finnas betyg över huvud taget. Enkäten finns fortfarande kvar på folkpartiets hemsida.

Två partier har riksmöte i helgen. Från det ena (sd) rapporteras det mycket (vilket jag skrev om igår i min blogg) men från det andra (mp) lite.

I Svd finns dock en artikel från Maria Wetterstrands (mp) anförande. Där säger hon att vi måste värna asylrätten och se till att inte människor skickas tillbaka till tortyr och död. Det håller jag med om.

Men jag tycker hon är fel ute när hon kritiserar folkpartiet. Visst har det ibland blivit fel i retoriken men det är inte fel att tala om att det finns problem. Det måste vi våga göra. Och dessutom göra något åt det.
Kan man inte tala om vilka problem som finns kan man inte heller göra något åt det.

Det är åt pepparn att leva på bidrag. Men de allra flesta kom inte hit för att leva på bidrag även om sverigedemokraterna (och också en del andr partier) påstår det. Men söndermald av en långdragen asylprocess i passivitet är det ofta inte så lätt att komma igen.

Men det är viktigt att framhålla alla dem som lyckats. För det är många som gör en stor insats i Sverige och som vi inte skulle klara oss utan.

Det är ofta ett fåtal som skapar trubbel men tyvärr så dras alla över en kam och det är det som sverigedemokraterna bygger sina program på.

För att kunna värna asylrätten måste det också finnas en fungerande integration. Vi som står för en human flyktingpolitik med värnande om asylrätten måste också ta tag i integrationsfrågan. Det räcker inte bara att stå upp för det ena. Det andra måste också finnas med.

Så i stället för att kritisera ett av de partier som verkligen ställer upp för asylrätten så borde miljöpartiet i stället ställa upp och också våga inse att det finns problem med integrationen. Och tala om att vi måste lösa dessa.
Tyvärr har empati och medmänsklighet satts på undantag bland en del av befolkningen och det finns ett pyrande missnöje bland medborgarna med etablerade politiker. Och då skaffar man sig en syndabock för att allt inte är så bra som man vill.

3 kommentarer:

Anonym sa...

"Men de allra flesta kom inte hit för att leva på bidrag även om sverigedemokraterna (och också en del andr partier) påstår det."

Jag skulle vilja se nån källa där nån uppsatt person eller nåt officiellt dokument från Sd påstår det.

Sverige har en av Europas mest liberala invandringspolitiker (är det ett ord?). Man kan mycket väl inskränka reglerna och ändå bedriva en politik med "empati och medmänsklighet".

Problemet är den stora kriminaliteten bland vissa invandrargrupper. Man vill helt enkelt inte ha ännu mer av sån.

Läs om svenskars attityder till invandring här så får du se att politikernas uppfattningar inte alls ligger i linje med folkets. Det tycker jag är ett demokratiskt problem, och Sd behövs för att återinföra demokratin i den här frågan. Demokratins bokstav har kanske inte kränkts, men väl dess andra.

http://www.integrationsverket.se/upload/Publikationer/skrifter/intebaro2004.pdf

Anne-Marie Ekström sa...

Grue. I förslaget till invandringspolitiskt program står det att de allra flesta som kommit till vårt land har kommit hit av ekonomiska motiv. Nu läste jag att det tydligen tagits bort. Men tanken har i alla fall funnits och på flera andra ställen står det att de som kommer hit gör det för att erhålla livslång försörjning. Vet inte om det också tagits bort.

Det som är så svårt med sverigedemokraterna är att inte alla säger lika.

Vi har misslyckats med integrationen. Andra delar av världen som bidrar till att människor flyr sina länder borde ta ett större ansvar. Vi borde stötta näraliggande länder i större utsträckning.
Men det fråntar oss inte ansvaret att hjälpa de människor som lyckats ta sig hit och söka skydd.

Patrik sa...

"Det som är så svårt med sverigedemokraterna är att inte alla säger lika."

Hur bemöter man en sådan mening? Jag vet inte - är faktiskt helt mållös och det händer inte ofta.