tisdag 22 maj 2007

Solen visar sig, kvinnolöner och skolk

Tog en paus i läsandet av alla handlingar till torsdagens kommunfullmäktige. Men nu har solen kommit fram så jag ska nog flytta ut läsandet i trädgården.

Men det kliade lite i skrivfingrarna. Så jag tänkte jag skulle kolla om det hänt något nytt som kan vara värt att kommentera.

Att kvinnors löner ( DN och SvD)ökade mest under 2006 är väl en god nyhet i jämställdhetens tecken. Men när det gäller privata tjänstemannasektorn ligger kvinnorna fortfarande långt efter. Kvinnor tjänar 90% av männens löner.
Dessutom har forskning kommit fram till att kvinnor i högstatusyrken sänker statusen på yrket. Så vi har långt kvar till fullständig ekonomisk jämställdhet mellan könen.

Att föräldrar hindrar sina barn att gå till skolan för att demonstrera i stället, tycker jag är lite märkligt. Föräldrarna borde vara mer angelägna att deras barn ska få i sig den kunskap de behöver.

Eftersom jag inte vet hela bakgrunden så kan jag ju inte säga att kommunen har rätt eller fel. Men om det är så att pengarna inte räcker måste man ju göra något. Sedan kan detta göras på olika sätt förstås.

Men som sagt att låta barnen skolka, vilket det ju faktiskt är frågan om tycker inte jag är en bra idé. Det sänder fel signaler till barnen framförallt.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Du skall sätta dig in i ämnet innan du skriver sommarlätt om något som inte verkar angå dig.
Vad är väl en utebliven dag pga strejk mot en förlorad termin och osäker vidare skolgång för barnen?
Västbodaskolan läggs ned av alliansen helt utan konsekvensanalys, den enda utredningen dom läst är full av sakfel.
Västboda går inte back utan håller sig inom budgeten och integrationen fungerar mycket bra.
Det syns mycket orättvist att lägga ned Västboda när problemen finns i Kvickentorpsskolan, den skola barnen skall flyttas till.
Bara ombyggnation av ersättningslokalerna och flyttkarusellen kommer att kosta mer än Västbodas hyreskostnad. Vi samlade 12.000 namn till den första protestlistan, det är väldigt många som är arga och överkörda.

Anne-Marie Ekström sa...

Det jag reagerade på var att jag inte tycker att man ska skolka. Jag skrev att jag inte visste förhållandena och därför inte vet om det är rätt eller fel att lägga ned skolan. Jag förstår er frustration och förstår hur jobbigt det är men enligt min åsikt tycker jag aldrig att det är ok att stanna hemma från skolan utan anledning. Det var därför jag skrev.

Anonym sa...

Utan anledning!?!?!?!

Nu får väl politikens naivitet ändå ett eget pris. Snälla Anne-Marie, Innan du bloggar och uttrycker dig i egenskap som f.d. riksdagsledamot så måste nog även du ha en smula stolthet. Jag kan förstå att en skola kan komma att bli ett objekt för en kommande nedläggning, jag kan förstå att det finns en omfördelning som måste ske, men att en så totalt tom kommentar som du kläcker vad gäller "skolk" är skrämmande. Jag tror att det är en av de grundläggande förutsättningar vi har i demokrati att visa våra barn vilka rättigheter vi har at protestera för det vi tror på, och att de som säger annat inte tror på allas rätt att uttrycka sig. Nämn en paragraf som i skol-lagen pekar på att det är straffbart att protestera kontra att på besynnerliga grunder lägga ner en skola...

Anonym sa...

Hej Ann-Marie!
Jag kan inte låta bli att hålla med föregående talare. Jag tillhör de föräldrar som utan föregående varning fick ett brev i postlådan under påsklovet att vår skola skulle stängas. Beslut om detta skulle fattas mindre än två veckor senare på ett extrainsatt stadsdelssammanträde. Vi har borgerlig majoritet i stadsdelsnämnden och jag röstade själv borgerligt i senaste valet.

Hur förklarar jag för mina grabbar, 8 o 10 år gamla, att deras älskade skola (som är omtyckt och full med barn) ska stängas efter sommaren?

Att storebror efter sommaren ska gå i skola i en högstadieskola som har ett grundmurat dåligt rykte och därför inte är full. Och att lillebror ska tvingas gå genom hela centrum (med flera trafikerade vägar och ett stort köpcentrum som drar bilburna kunder från hela södra Stockholm) för att nå sin skola. Han är 8 år......

I vår skola bedrivs ett fantastiskt arbete av engegerad o kompetent personal. Barnen kommer från fler än 20 olika nationer men vi har en bra blandning så integrationen fungerar bra och alla pratar en bra svenska. Det är så otroligt sårbart.... Nu när nedläggningsbeslutet är taget trots sakfelen i utredningen som låg till grund för detta beslut har det blivit en stor oro....många letar efter alternativa skolor i andra delar av Stockholm. Mest aktiva i detta letande är troligtvis de som har tillgång till bil etc och har möjlighet att skjutsa.

I vårt radhusområde flyttar det in nya barnfamiljer varje månad....det byggs dessutom massor med nya bostäder i andra delar av Farsta. Hur kan man då stänga skolan pga brist på barn...och ge de minsta barnen en jättelång väg till skolan.....

Jag kände ingen tvekan om att låta mina barn strejka. Det är mitt sätt att visa mina barn respekt.

Och att protestera mot ett väldigt dumt beslut som med stor sannolikhet kommer att kosta mer än det ger i besparingar.

Anne-Marie Ekström sa...

Jag förstår frustrationen. Jag har inte alla fakta så jag säger inte vad som är rätt eller fel. Det skrev jag också i mitt första inlägg. Det var inte min mening att lägga mig i själva saken men jag förstår att jag klampade rakt in i ett getingbo.
Men det måste finnas andra sätt att demonstrera än att låta barnen skolka. För hur man än vänder och vrider sig är det faktiskt skolk.

Men jag hoppas att det löser sig för er och framförallt barnen. Det är ju dem det gäller. Och det verkar inte som om allt gjorts för att hantera situationen på ett bra sätt. Finns det ingen föräldraförening?