tisdag 15 maj 2007

Tror inte på röda kors

Kunde inte hålla mig borta från tangentbordet när jag läste på DN att Motormännen håller på att sätta upp röda kors för att varna trafikanter för att vägen är farlig.

Jag tror inte på den taktiken. Visst behövs det göras en del för bättre trafiksäkerhet.
Men jag tror inte att röda kors hindrar alla de uppskattningsvis omkring 16000 som dagligen kör rattfulla.
Eller dem som skickar kompisar till körkortsuppkörningen som vi kunde läsa om häromdagen i SvD.
Och de som vill köra för fort gör det ändå.
De som pratar i mobiltelefon, utan åtminstone handsfree, gör också det ändå.

Jag tror att risken i stället är att bilförarna retar sig på de röda korsen. Eller sitter och funderar på vad det är för något. Och blir ännu sämre bilförare för det.

Det som är skrämmande i den här historien är att den enskilda människan inte tar eget ansvar och anpassar hastigheten efter väglaget och tar hänsyn till sina medtrafikanter utan det måste till pekpinnar och skrämselpropaganda. Jag som liberal tror på att människan kan ta eget ansvar men ibland tvivlar jag . Orsaken till att vi måste "vallas runt" är kanske den att vi i Sverige under så många år har levt under socialistiskt beskydd så att vi tappat förmågan att tänka själva.

Jag förstår syftet med kampanjen med röda kors men jag tror inte på idén.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant refektion angående huruvida vi tappat förmågan att tänka själva genom att vi levt under socialistiskt beskydd. Innebär det att de som lever i ett liberalt samhälle i större utsträckning tänker själva? Låt oss ta USA som exempel, ty några andra länder finns det ont om som haft samma, relativt stadiga liberala styre under lång tid. Möjligtvis Storbritannien då, men samhällsutvecklingen tenderar gå samma väg där som i staterna. Tänker befolkningen i USA själva? Även om jag hoppas det vore så, är sanningen långt därifrån. Arbetslösheten är hög och den allmänna utbildningen är för de flesta undervärdig. Flertalet står utan försäkring. Och nej, vi pratar medelklass här med årsinkomst motsvarande 300-500.000 SEK/år. Och att inte nämna all brottslighet och kriminalitet. Varför inte ta dödsskjutningar på skolor och kontor som ett målande exempel? Eller amerikanska filosofin ju större desto bättre? Finfina fisken när det gäller konsumption, utsläpp, exploatering av naturresurser etc. Så då kommer frågan varför du överhuvudtaget blandade in socialdemokratin i ditt inlägg? Var det för att kunna ge den sedvanliga kängan och få klaga lite utan att egentligen säga något konkret? Eller till vad syftade ditt inlägg? Dock, plus i kanten får du genom att du åtminstone börjat tvivla på att människan kan ta eget ansvar och att det skulle ske i liberalismens tecken. Nämn det land, eller den kultur för den delen, oavsett religion eller politiskt styre, där envar tagit sitt eget ansvar? Du kan leta tills du dör. Det ligger i människans intresse att inte ta ansvar. Förutom att vissa få människor vill fortsätta utvecklas och lösa problem, finns det desto fler som vill äga mer än vad de har rätt till och utnyttja det som går att utnyttjas.

Anonym sa...

Man vill påverka våra politiker.
Det är ingen permanent lösning.

Anonym sa...

Kors längs vägarna har de på Nya Zealand sedan länge. Ett litet vitt kors för varje person som omkommit i trafiken placeras vid sidan om vägen på den plats olyckan skedde.
Jag tycker att det manar till eftertanke..

Anonym sa...

nja, inte ändrar det väl rattfyllerister, men någon som pratar i mobil kanske tänker: "just det, här är en olycksdrabbad vägsträcka. kanske borde jag ta det försiktigt".

om inte annat kan man ju inte veta hur det funkar innan man gjort en utvärdering. och det är ju också ett rätt billigt sätt att väcka uppmärksamhet.

Anonym sa...

I normala fall avlägsnar man fasta hinder i närheten av vägen för att öka säkerheten. Dessa röda kors är av den storlek som gör dem livsfarliga om en bil eller mc skulle åka av vägen. Ett kors kan krossa sidorutan och fortsätta direkt mot skallen på en bilist.
De små vita kors som används utomlands är relativt små och utgör därmed inte den FARA som de nu utplacerade kors längs våra vägar

värna om säkerheten

Anonym sa...

Anne-Marie,
Du har förstått syftet, dvs att uppmärksamma att oerhört många dör och skadas i onödan i trafiken. Men enligt Motormännens hemsida är målet att du som politiker ska göra något åt det genom att jobba för att staten ska satsa mer på trafiksäkrare vägar. Varannan trafikolycka skulle ha en lindrigare utgång om våra vägar vore säkrare menar Motormännen och Folksam.
Se bara på denna tragiska och onödiga olycka med den oskyldiga barnfamiljen och kappköraren - hade det funnits ett mitträcke på vägen hade troligen bara blivit en singelolycka för kappköraren....