torsdag 17 maj 2007

Regn, funkar och fusk

En trist dag när regnet öser ner. Mest synd om norrmännen som har sin nationaldag idag.

Jag klarar mig väl inomhus. Bara det slutar till i morgon när jag ska vara ute och prata med medborgarna på vårmarknaden. Fast de flesta brukar inte ha tid att prata så mycket. Det flänger mest runt mellan stånden för att hitta billiga prylar. De är ju boråsare.

Igår skrev jag om att fokusera, och mina problem med det, med hänvisning till artiklar i SvD.

Idag har jag testat smakproven på hur man tränar den medvetna närvaron.

Kan väl konstatera att det nog funkar. Men skulle någon komma in och se mig sitta och stirra på stortån så blev det nog hispan nästa. Och vissa kroppsdelar är det lite svårt att spana in. Andningsövningen är också ok. Kom faktiskt på hur fantastiskt det är att kunna andas. Vilken lycka att jag lever.

Jag har inte testat frukt-exemplet men jag har hittat en ny juice som väl kan tjäna som stand-in. Tropicanas nya med röda bär. Den är så god när jag dricker den iskall i ett tunt glas som jag ärvt av min mormor. Det är svårt att beskriva men sommar smakar den i alla fall.

Nu ska jag gå över till gnället. I Aftonbladet häromdagen stod det om en kille som lämnat in sin systers uppsats. En uppsats hon fått MVG på. Killen fick bara Godkänt, av samma lärare.

Artikeln tar upp hur orättvis betygssättningen är. Där har jag inget att invända. Men det står inte ett ord om att killen fuskat som lämnat in sin systers uppsats. För det har han. Och hur rättvist är det att han ska få godkänt som inte alls gjort uppgiften själv?

Det är skrämmande att det verkar så accepterat att lämna in uppgifter som andra gjort att killen inte ens skäms utan kopplar in media för att berätta att han blivit orättvist behandlad. Och media spelar med och gör ett reportage om hur orättvis betysättningen är. Inte om att det inte är tillåtet att fuska.

För någon vecka sedan skrev jag om att det rapporterades det om att många fuskar på högskolan. Klart har man blivit van sedan gymnasie- och grunskola att göra det så fortsätter man . Det är minst jobb så.

Hoppas verkligheten hinner ifatt killen som fuskade. Visst finns det de i verkliga livet som ser till att andra jobbar åt dem. Men det kan aldrig vara rätt att leva på andra.

En annan som fuskade eller vad han nu gjorde är Lars Danielsson på annandagen när tsunamin kom. Oavsett vad han nu gjorde borde han ha sagt som det var från början. Varje gång diskussionerna om vad han gjorde eller inte gjorde dyker upp påminns de som drabbats personligen på nytt. Vad döljer sig månne bakom det eviga vidhållandet att han läst mejlet på morgonen om han nu inte gjort det?

Inga kommentarer: