torsdag 31 maj 2007

Vart tog humanismen och medmänskligheten vägen?

Dagens redovisning om medborgarnas inställning till integration gör mig bekymrad. (DN, SvD)
Vart har solidariteten och medmäsnkligheten tagit vägen.

När tre av tio anser att en svensk ska få ett ledigt arbete eller bostad före en invandrare. Att många (15 %) anser att de som inte har jobb ska skickas hem till hemlandet. Och var fjärde svensk kan tänka sig att rösta på ett parti som vill inskränka invandrares rättigheter. Svaren andas främlingsfientlighet och nationalism. "De som kommer hit från andra länder har inte här att göra. Det är vi svenskar som är bäst." Egoismen breder ut sig med blixtens hastighet här i landet.

Tänk om det är en utlandsfödd som har bättre meriter än en svensk. Det finns högutbildade ingenjörer och läkare här i Sverige vars kompetens inte tas till vara. (Vars utbildning som kostar miljoner kronor vi inte har behövt betala) Att kunna flera språk kan vara en merit i sig. I en alltmer globaliserad värld där vi handlar med omvärlden. Det finns många arbetsgivare som gärna anställer utlandsfödda, även asylsökande. De är lojala och duktiga arbetare. Läs gärna Svenskt näringslivs rapport om asylsökande som fått jobb här.

Sedan kan jag inte förstå dem som menar att personer ska skickas tillbaka, även om de saknar jobb här, till länder där kaos och krig råder. Det är inte humant eller medmänskligt.

Helt klart är att en misslyckad integration under den socialdemokratiska regeringen har bidragit till att de främlingsfientliga åsikterna sprider sig. Den förra socialdemokratiska regeringens misstänkliggörande av asylsökande som lycksökare som bara kommer hit för att leva på bidrag har säkert också påverkat attityderna.

Visst finns det säkert de som kommit hit av det skälet. Men de allra flesta har kommit på grund av krig eller av att de är förföljda i sitt hemland. Av olika skäl. Många förtrycks på grund av att de är en minoritet, har fel religion, har fel sexuell läggning eller just bara för att hon är kvinna.

Sedan finns det massor att göra för att förbättra integrationen. Jobb och språk är nyckeln. Fler jobb innebär att också fler invandrare får arbete. Där är alliansregeringen på väg. Men det gäller också att vara vaksam så att inte klyftorna ökar i landet mellan människor. Det är i missnöje med den egna situationen som det finns grogrund för främlingsfientlighet. Då letar man efter en syndabock och i detta fallet blir det då invandrare.

Även lokalt måste vi dra vårt strå till stacken. Nu verkar äntligen den grupp som ska se över integrationen i Borås på väg att komma igång. Men dagens rapport om integrationen visar att det brådskar. Och jag tror man måste "vända på varenda sten". Det gäller att faktiskt inse att det finns problem som måste lösas. Jag vill inte se främlingsfientliga partier som sverigedemokraterna gå ännu mer framåt. Tvärtom.

Man måste jobba för att bryta utanförskapet för de människor som ännu inte blivit delaktiga i samhällslivet. Där är jobb det allra viktigaste men det gäller också att släppa in i våra föreningar. De som finns här idag kommer vi säkert att behöva inom en inte alltför avlägsen framtid när allt färre ska försörja allt fler.

Sedan måste även övriga Europa och världen ta sitt ansvar att ge flyktingar skydd. Det är inte bara Sveriges ansvar.
Men jag vill leva i ett Sverige där humanitet och medmänsklighet råder och där man anser att alla människor har lika värde. Det allra bästa vore självklart att det varken fanns krig eller förföljelse så att alla människor kunde bo kvar där de är födda. För de allra, allra flesta vill bo kvar i sitt hemland. Men tills den drömvärlden finns

6 kommentarer:

Anonym sa...

Det enda du har att komma med är ju typiskt politiker snack.
Hur ser verkligheten ut är snarare frågan. Jag är solidarisk och gift med en kvinna som har både annan religion ohc hudfärg men jag är fortfarande less på invandringspolitiken i Sverige.
Tar man en tur på stan i Malmö mitt på dan så ser man uteslutande barn, skolungdomar, mammor med barn, araber och afrikaner. vad jag vet så har Sverige en stor del sydostasiatiska invandrare. Varför är inte kineserna, thailändarna och de andra ute och springer på stan på dagtid? Tja, jag tror dom är och jobbar. Kandet kanske vara roten till problemet? Varför kan kineser svenska men inte så många araber? Jag har själv bott i ett annat land med annan kultur och helt annorlunda skriftspråk och trots att jag inte behövde lära mig att läsa och skriva på det språket så gjorde jag det ändå. Motivation heter det. Det landet har nästan 2 miljoner invandrare men ingen arbetslöshet bland invandrarna. Kan det vara så att Sverige tar emot för många flyktingar? Kan det vara så att skattebetalarna börjar bli less på det systemet? Varför ska jag som egen företagare betala ca 65% i skatt och avgifter av min vinst? Finns inte en chans att solidaritet kommer att gälla eftersom samhället i sig är så fixerat av ekonomisk vinst. alla vill ha mer pengar då är det klart att ingen vill betala skatt som går till så många vansinniga projekt.
Alla vill ha mer stålar och det är samhället och politiken som driver på det begäret. Kapitalismen är inte solidarisk.

Anonym sa...

Är själv invandrare och kan säga att jag till fullo förstår de etniska svenskar som känner sig åsidosatta i sitt eget land. Man har et ansvar om man kommer hit, att lära sig språket och att bidra till samhället. Dessutom är det inte alls majoriteten som kommer hit för att de är flyktingar, det är ett svepskäl för de allra flesta. Sluta vara så rädda att säga ifrån, Sverige kommer annars att förlora sin identitet till fullo, vilket det förvisso är på god väg att göra redan.

Anonym sa...

Ja det är ett härligt Sverige vi lever i. Kritik mot invandringen och folket som kommer hit leder direkt till utpekande som rasist och främlingsfientlig. Det är dags för tidningarna att döda myten om att kritik mot invandringen och folket som kommer hit är lika med rasism.

Anonym sa...

Svenskarna tvingas bekosta sin egen kolonisering. En liten andel av befolkningen har börjat vakna upp, för få och för sent visserligen, men politrukväldet knakar i fogarna ändå. Inget ordbajseri i världen om "solidaritet" kan ändra på det.

Anonym sa...

Egoismen breder ut sig. Javisst. Skönt att höra att det finns socialliberaler kvar i folkpartiet.
Annars är väl folkpartiet hemvist för egoismideoligin nu för tiden?

Anonym sa...

Detta slarviga och naiva slangande av ord som "rasist" fram och tillbaka leder onekligen till att ordet borjar tappa sin ursprungliga tyngd.

Varfor?
Dels for att det klingar falskt att anvanda ordet mot medborgare som vill ha en mer restriktiv invandringspolitik an vad vi har idag och dels for att de flesta som kan tanka sig att rosta på partier som anvander sin demokratiska ratt att kritisera nuvarande integrations- och immigrationsproblem, faktiskt inte ar i ordets ratta mening, rasister. Detta ar en viktig påpekning som overses konstant.

Det handlar ju faktiskt inte om "ras". Borjar det inte lukta paranoid hysteri over att envisas om att 1/4 av Sveriges befolkning ar besatta av rastillhorighet? Vad det handlar om istallet, ar ju klart och tydligt en vaxande motvillighet mot det multikulturella samhallsexperimentet. Det ar kulturkrockar denna fjardedel sager nej till. Inte diverse raser. Detta ar en viktig åtskillnad, då det inte faller under lagexperimentet "Hets mot folkgrupp". Att vilja bevara sin kultur och sin nationalkansla, att få vara stolt over sitt land och dar man kommer ifrån ar ju en rattighet, och det vore sorgligt om den blev tabu. Att uttrycka sig positivt till denna kulturella gemenskap behover inte skapa hysteri då den inte behover leda till att man vill utrota andra kulturer och starta koncentrationslager uppe i Lappland. Det handlar snarare om att få vara stolt for den man ar, att få kanna tillit till det man vaxt upp med utan skam, att inte forbjudas sjunga nationalsången på avslutningen pga Muhammed i 7c, som troligen garna velat hora den svenska nationalsången men fick inte det, ironiskt nog, for att han ar invandrare. Det handlar om att få våga tanka att det faktiskt låter lite kusligt nar Imanen sjunger från Mosken eller att det ser allt lite fortryckande ut att kvinnan på bussen ar inrullad i ett svart lakan.

Om Mona Sahlin spatserar i kjol och blus i den delen av den muslimska varlden dar kvinnan inrullad i det svarta lakanet på bussen flytt ifrån, så kommer hon motas av for Mona en forvånande mottagning. Vi forstår dock alla, att det handlade såklart inte om vilken ras Mona tillhorde utan snarare om Monas svenska, kulturbaserade kladval, som gjorde att hon blev stenad.