lördag 12 maj 2007

Problem med alkohol för unga

Barn och unga far illa av alkohol. På flera sätt.

I Aftonbladet finns artikeln om 12 pojkar som söp sig redlöst berusade. Om inte några föräldrar upptäckt dem så hade förmodligen en av dem strukit med. Precis som det står i artikeln är det någon som försett dem med spriten. Fullständigt oansvarigt.

I SvD kan vi läsa att i en engelsk studie så har det visat sig att ungdomar som får dricka hemma super sig mindre fulla på egen hand. Svenska studier har en annan uppfattning. Jag håller nog på de svenska studierna. Ju tidigare man börjar dricka alkohol, antingen det är hemma eller tillsammans med kompisarna, desto större risk att bli beroende och framförallt att få en förstörd hjärna.

Faktiskt är det också langning när föräldrar bjuder sina barn som är under 18 år på alkohol.

Så till sist om alkoholen på Grönland. (SvD pch DN). Även här har unga problem med alkoholen.

Fast omvänt.

Här är det föräldrarna som super så att de inte kan ta hand om sina barn.
Frågan är om det idiotstopp för försäljning av alkohol som de grönländska myndigheterna infört i den lilla staden Qaanaaq på norra Grönland med omkring 800 invånare hjälper.

Risken finns alltid med totalförbud att man bränner själv eller hittar andra lösningar när människorna blir desperata.

Och problemet är i grunden inte vad de berusar sig med utan varför. 1953 tvångsförflyttades 130 innuiter dit från sin egen hemstad 14 mil längre söderut. De fick fyra dagar på sig att flytta för att det skulle byggas en militärbas. De vill självklart flytta tillbaka. Det kanske är därför barnen tvingas fara illa 50 år senare när föräldrarna dricker.

Alkohol kan vara till glädje på många sätt om det nyttjas i måttliga mängder. Men den kan också få förödande konsekvenser om den blir en tröst när det är jobbigt.
Därför måste alltid frågan ställas "varför?" och hur gör vi något åt det. Men för den skull måste också de som begår brott, till exempel langning, få sitt straff. Kanske hårdare än idag.
Här finns lite vad folkpartiet tycker i dessa frågor.

Inga kommentarer: