onsdag 9 maj 2007

Tidig morgon

Fåglarna har nyss vaknat. Men inte alla kan höra fåglarna. Det finns många mer eller mindre allvarligt hörselskadade i landet.


Mer än var tionde svensk har någon form av hörselskada. Det vill säga drygt 1 miljon människor. Ändå talas det mycket sällan om detta och vad det innebär för de människor som har nedsatt hörsel eller svår tinnitus.


Idag tar DN upp detta problem i samband med att Hörselskadades riksförbunds årsrapport presenteras. Där påpekas också att allt fler kvinnor drabbas av hörselskador. Kanske på grund av att kvinnor ofta vistas i bullriga miljöer där man inte tänkt på att skydda hörseln. På manliga arbetsplatser som i industrimiljöer finns skyddsföreskrifter med hörselskydd. Det kanske inte är lika vanligt på dagis.


Många förtidspensioneras också eftersom de inte får rätt hjälpmedel. Det här är inte nya uppgifter.

Redan hösten 2003 skrev jag en motion i riksdagen om detta. För att senare följa upp med interpellationer till dåvarande socialdemokratiska ministrar Hans Karlson om kvinnor och hörselskador och Morgan Johansson om hörselskador som ett folkhälsoproblem. De lovade en del men gjorde mycket lite. Jag hoppas mer på den nuvarande regeringen men en liten påminnelse skadar inte. Här ett tidigare blogginlägg om hörselskador.


Kan också konstatera att finansministern tycker att det är bra att reglerna är som de är när det gäller personer som utan egen förskyllan hamnat i kronofogdens register utan att kunna komma därifrån. Bra Carl B Hamilton (fp) att du ställer en interpellation.

I detta ämne har jag också skrivit tidigare blogginlägg. Ett här och ett här.


Till sist ett grattis till Europa på Europa-dagen.1 kommentar:

TinnitusKonsulten sa...

Hej Anne Marie
Jag heter Cathrine och jag är tinnitus konsult. Jag är en av de få som reser runt i hela sverige och föreläser om tinnitus och vår ljudmiljö för drabbade och i förebyggande syfte. Jag har letat länge efter någon inom riksdag/regering som känner engagemang för detta ämne. Jag har skrivit sedan 99 mail till alla möjliga inom riksdagen men aldrig fått svar. När vi fick vår nya kulturminister hade jag stora förhoppningar om att hon borde vilja engagera sig runt detta. Speciellt då jag arbetat med hennes man i ett projekt i stockholm och hon själv är hörselskadad. Men jag fick inget svar från henne heller. Du kan läsa på min hemsida om en jätte undersökning jag gjort tillsammans med Lunarstorm som påvisar att 21% av de över 100 000 ungdomar som svarade på frågan om de har tinnitus svarade att de har det. 9% har den värsta formen som påverkar hela deras liv. 23% har haft tillfällig tinnitus som påvisar att de lever i en så ljudlig miljö att de riskerar att skada sig permanent. Undersökningen är skrämmande men visar på exakt det jag sett under alla år jag varit ute och föreläst. Vi håller på att skada en hel generation och ingen vill ta ansvar. Det är inte barnen och ungdomarna som skapar de höga ljudnivåerna. De är inte de som arrangerar konserter, discon och tillverkar mp3 spelare. Alla människor måste ta sitt ansvar och jag är jätte glad att jag ser att du engagerat dig i denna fråga som politiker.
MVH
Cathrine Forsberg
www.tinnituskonsulten.se