onsdag 30 maj 2007

Kronofogden, våld mot lärare och Tinky Winky

Jag lovar inte bli lika långrandig som igår. Idag bär det snart av till Göteborg och kurs igen. Men jag kan ju inte hålla mig borta från datorn. Ibland känns det som om jag var fastvuxen vid den. Den är ju också mitt jobb.
En gång i tiden när jag jobbade som sekreterare ett år och skrev på vanlig skrivmaskin. Och skrev om och om igen. Både för jag gjorde fel men också för att den som hittade på texten ändrade. Då bestämde jag mig för att aldrig skriva igen när jag fick ett annat jobb.

Men det var före datorernas tid. Det fanns visserligen korrigeringstejp på maskinen men med tre kopior med karbonpapper emellan så var det banne mig inte lätt. Men nu är tiderna annorlunda. Nu finns det både "delete" och klipp och klistra.

Nu har äntligen finansministern fattat att lagen som gör att oskyldiga hamnar i kronofogdens register måste ses över. Det är ju sjukt att en person som på grund av någon myndighets fel hamnar hos kronofogden inte ska komma ur registret. Jättebra Carl B Hamilton(fp) att du inte gett dig. (DN) Jag har tidigare skrivit om detta här.

Tänkte egentligen inte kommentera Tinky Winky. Teletubbien som Polens BO har bett psykologer om hjälp för att utröna om tror han/hon är homo eftersom figuren bär en väska.

Jag tycker det är oroande att ett land inom EU håller på att ta ett steg tillbaka när det gäller mänskliga rättigheter. Till exempel Lärare som gör "reklam" för homosexualitet ska bli avskedad.

Det finns visserligen fortfarande homofober också här i Sverige, så vi ska inte slå oss alltför mycket för bröstet, men vi har ändå kommit en bit. Men jag kan inte förstå varför kärleken mellan två vuxna personer av samma kön ska anses mindre värd än kärlek mellan man och kvinna. Kärleken är väl det viktigaste.

Så kan vi läsa (DN, SvD) att allt fler lärare utsätts för våld och hot. Ibland så allvarligt att de måste vara hemma någon dag med ekonomiskt bortfall som följd. Det visar statistik från Arbetsmiljöverket. Det är skrämmande att det har gått så långt. Dessutom verkar det vara så att ändå inte alla fall polisanmäls för att skolan inte ska få dåligt rykte.

Idag fattar riksdagen några beslut för att få mer ordning och reda i skolan. Lärarna ska få mer befogenheter att omhänderta föremål som stör på lektionerna, mobiltelefoner till exempel. Och att mobbare ska kunna flyttas.
Men det hindrar ju inte hot och våld mot lärare. Jag tror att det är jätteviktigt att alla incidenter polisanmäls. Både för ordningen på skolan och för de elever som begår brottet. För att dessa snabbt ska få stöd och hjälp att komma ur sitt destruktiva beteende.

Våld och hot i skolan är ju ett brott och kan vara inkörsporten till allvarligare brottsverksamhet.
Idag skriver DN till exempel om en ny kriminell liga som lockar till sig allt yngre.

Nu är jag sent ute som vanligt. Hoppas på korta köer i Göteborg.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Du refererar pliktskyldigast till fruktansvärt allvarliga nyheter om utvecklingen i Sverige. Om du som proffspolitiker inte har några förslag till lösningar tycker jag att du ska lägga ner bloggen.

Anne-Marie Ekström sa...

Jag ger inte sken av att vara en proffstyckarblogg. Jag är inte längre proffspolitiker utan har ett eget företag som jag håller på att starta om med datautbildning som huvudsysselsättning. Men är fritidspolitiker.
Jag kommenterar aktuella händelser som engagerar mig, blandat med personliga reflexioner.

Ibland när jag hinner blir det mer genomarbetade inlägg. Med förslag till lösningar dessutom. Ibland blir det mindre bra. Men jag tänker inte lägga ner bloggen. Jag tycker att det är kul att skriva.Och den som vill läsa får läsa.
Men det vore dessutom roligt om den som kommer med kommentarer vågar skriva ut sitt namn.