tisdag 1 maj 2007

Rätten att få tala och Sköna maj

Nu är vårtalet framfört i Annelundsparken i Borås. Det verkade som om många i den stora skaran jag talade inför uppskattade det. Inga incidenter inträffade. Elden brann som den skulle och de vanliga vårsångerna sjöngs.

Det verkar dock inte som om alla talare idag skulle få tala ostört. Mona Sahlin ska få extra polisbevakning eftersom nazister hotar störa hennes tal. Det är en skrämmande utveckling som hotar demokratin.

Det är skillnad att störa ett möte som nazisterna tänkt göra mot Mona Sahlin utan att ha tillstånd jämfört med att hålla ett offentligt möte under ordnade former och efter att ha sökt tillstånd som sverigedemokraterna tänker göra i Tomelilla.
Det är en demokratisk rättighet att få hålla offentliga möten. Även om jag kan förstå att sossarna är upprörda och inte släpper in dem i Folkets park.


Sedan tycker jag inte om sverigedemokraternas åsikter. Jag tycker till och med väldigt illa om deras politik. Det har jag klargjort ett antal gånger. Men de är ett parti som valts in i ett antal kommunfullmäktige på demokratiskt vis. Tyvärr.

Deras åsikter måste bemötas på andra sätt än att förbjuda dem att tala.
Varje gång någon vill stoppa sverigedemokraterna när de vill utöva någon av sina demokratiska rättigheter får dess utökat utrymme i media. Tala om att vara kontraproduktiv.

Deras åsikter och uttalanden ska i stället synas noggrannt under luppen. Deras argument och siffror ska dissekeras in i minsta detalj. Att bara tala om att de har en korkad människosyn, vilket är sant, hjälper inte.

För tyvärr så tror jag inte att deras människosyn kommer att ändras.

Nu tänker jag dock gå ut och njuta av Sköna maj. Inte i något demonstrationståg utan i den fria naturen. En lång vandring blir det.

5 kommentarer:

Anonym sa...

"Men de är ett parti som valts in i ett antal kommunfullmäktige på demokratiskt vis."
Kom inte Hitler till makten genom demokratiska val han också?

Anonym sa...

Hej!
Det var längesedan som socialdemokraterna företrädde arbetarna, det som idag är alliansen står mer för traditionella arbetarvärderingar än dagens vänster. Sen tycker jag att du har fel när du skriver att "tyvärr" så har Sverigedemokraterna kommit in i kommunfullmäktige. Jag tycker att det är ett sundethetstecken för demokratin i detta land att alla kan vara med och påverka om man sen inte gillar den politik som vissa falanger står för så är det fritt fram att argumentera emot (vilket du också gör). Jag tycker att det vore mer passande att jämföra vänster-partiet med avknoppningar med nynazisterna, till syvende och sist så är det bara flaggan som skiljer dem åt.

Skuncke sa...

1:a maj är parodisk. Vänsterns klagan på det samhälle som de själva skapat.

Det är skrämmande att dessa vänsterextremister år från år tillåts fortsätta med sitt förtryck, terroristkramande och sjuka mångkulturalism.

Dags att svennarna återtar gatorna och gör 1:a maj till en högtid för demokrater och etniska svenskar.

Anonym sa...

Det som är skrämmande är att du tror på allt du läser. Inga "nazister" hade hotat att störa Sahlins tal. Inga "nazister" hotade Sahlins tal heller.

Det enda skrämmande i utvecklingen är att Sahlin blivit ordförande för Sveriges största parti. Sahlin har i uttalande efter uttalande förklarat hur mycket hon föraktar svensk kultur. Att svenskar vill rösta på henne är ett under.

Anne-Marie Ekström sa...

Visst kan jag hålla med om att det är patetiskt att man går ut och demonstrerar mot sig själv när man sitter i regeringsställning. Men jag förstår inte logiken i att det är demokrater och etniska svenskar som ska få demonstrera. I en demokrati får alla vara med.

Sedan till Jonas. Jag tror inte på allt som står i tidningen. Men att bara för att någon tycker att Sahlin föraktar svensk kultur berättigar det inte denna att stå och skrika kränkande ord efter henne när hon framför sina åsikter. Vi har en mötesfrihet här i landet och den ska vi skatta högt men också respektera den som vill framföra sin åsikt. Denne har rätt att göra det utan att bli störd.