fredag 18 maj 2007

Färgämnen, slöjor och vårmarknad

Nu rör det sig igen på matmarknaden, eller kanske i huvudsak, godismarknaden.

Sedan oroande uppgifter börjat läcka ut från en stor brittisk studie som undersökt om cocktaileffekten av sju olika kemiska tillsatser i maten kan kopplas till utvecklingen av hyperaktivitet och ADHD bland skolbarn har brittiska matjättar börjat plocka bort varor med sådana kemiska tillsatser i sitt sortiment.

Samtliga ämnen som ingår i studien finns idag i Sverige. Mer vilka ämnen som det gäller finns på SvD.

Förut var de färgämnen som ingår, azoförgämnen, förbjudna i Sverige men numera tillåtna och finns inte minst i lösgodis och kakor.

När det gäller sötningsmedel så tar engelsmännen bort aspartam till förmån för sukralos. Aspartam är cancerframkallande, det har råttstudier visat. Sukralos är miljöfarligt eftersom det inte bryts ner.

Hjälp vad ska man göra.

Kanske strunta i så kallade sockerfria produkter. Läkerolasken som ligger på mitt skrivbord innehåller, när jag lyckats tyda den pyttelilla texten, aspartam.

Strunta i färgat lösgodis. Vilket jag egentligen gör idag. Men ett och annat färgat godis slinker med. Fast det allra bästa vore om jag kunde sluta med lösgodis över huvud taget.

Till ett annat ämne som jag inte egentligen tänkte lägga mig i idag. Slöjor.
Danskt folkeparti vill förbjuda slöjor helt och hållet i Danmark. (DN och SvD)

Jag tycker egentligen inte heller att unga flickor ska bära slöja eller att kvinnor ska ha kläder som skyler hela kroppen, burka.

Men jag tror inte på förbud. Det skapar bara motsättningar. Upplysning och påverkan är bättre.

Och ska vi ha religionsfrihet och en religions symboler inte får användas, då ska inte heller kristna kors få bäras. Och var går gränsen för slöja. Ska man få ha en schalett knuten kring håret? Många frågetecken. Och där intoleransen får gehör där gror också hat och hämnd.

Nu ger jag mig ut bland medborgarna och talar skola och annat på vårmarknaden i Borås. Det ser ut som om vädret trots allt skulle bli bättre.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej

Slöjan är en identitet. Den är fräck, snygg men opraktisk. En liten tjej ska inte ha den under lek. Man kan faktiskt fastna. Den kan vara ohygienisk och en massa andra saker. På en arbetsplats får den finnas bara som undantag.
Varför räcker inte fritiden till att visa upp sin privata identitet

Christina Fossum senior i Fp Halland