fredag 27 april 2007

Väpnade vakter på flyg - nej tack

Jag tror inte att beväpnade vakter på passagerarplan skulle höja säkerheten.
Tvärtom.
Jag skulle känna mig obekväm om jag visste att det fanns vapen ombord på det plan jag åker med.
Jag tror att ju mer vapen, desto mer risker finns det. Poliserna i USA som sköt ihjäl en 92-årig kvinna som började med att skjuta på dem när de bröt sig in hos henne är ett exempel. Har kommenterat det här tidigare.

Vad skulle hända om det började skjutas inne i planet? Om de beväpnade vakterna ska vara till någon nytta måste väl skälet till att de har vapen vara att de ska använda dessa om något misstänkt dyker upp.

Visst ska man inte underskatta risken för terroristattacker men inte tror jag att dessa stoppas med beväpnade flyplansvakter.
Till slut blir vi så rädda att i ansträngningarna för att skydda oss från alla faror så slutar vi att leva. Då menar jag inte bara terroristattacker.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Hej,

tror inte heller jag skulle känna mig så mycket säkrare, snarare tvärtom.
1) Vakterna tänker sig förhoppningsvis noga för innan de använder skjutvapen på ett flygplan, och då försvinner väl hela vitsen. Och det vet väl de som ev. skulle känna sig "hotade" om också. Totalt meningslöst alltså.
2) Jag är inte i första hand rädd för att vapnen hamnar i fel händer, utan att det förr eller senare händer en olycka med dem. På marken har det inte så allvarliga följder om t.ex. den man siktar på duckar men på ett flyplan kan det ju vara katastrofalt.
3) Men visst: har väl vapnen kommit ombord, så finns ju risken att fel person kommer över dem. Då lever jag hellre i föreställningen att det helt enkelt inte finns några vapen ombord.

Anonym sa...

Jag håller inte med. Har man varit ute och flugit i världen så har det högst troligt funnits vapen med på de flygplanen. Internationellt har piloterna under lång tid haft vapen i förarkabinen.

Det Ann-Marie och erik b nu diskuterar är om det skall finnas en person tillsammans med övriga passagerare som bär vapen. Dessa personer som redan idag bär vapen (främst USA) är otroligt välutbildade! Diskussionen som går bland de insatta tyder istället på att flygplanskappningarna den 11:e september hade kunnat undvikas om det hade funnits välutbildade beväpnade vakter ombord.

/P

Anonym sa...

Som Peppe sade: 11:e september hade aldrig kunnat intraffa om planen haft sky marshalls ombord.

konstigt att folk ar villiga att underkasta sig de mest nargangna granskningar av bagage, persedlar och den egna personen men sparar ur over bevapnade poliser pa flighten? bojkottar ni gatorna ocksa eftersom patrullerande polis bar pistoler?

Anonym sa...

Att 11 sept inte skulle hänt med vakter ombord är otroligt naivt, vet kaparna att det finns vakter ombord så kommer de ta till värre motmedel vid en kapning.

De som alltid förespråkar hårdare tag och utökade möjligheter för polis glömmer alltid bekvämt nog denna naturlag, att om den ena parten trappar upp så gör även den andra parten det.

Dessutom förekommer det flera gånger per år att helt oskyldiga skjuts ihjäl av polis.

Vad vi istället borde göra är att aktivt minska mängden vapen i samhället och då kan även polis minska sin beväpning. Det är fullt möjlig att göra, vapen växer inte på träd, det är fullt möjligt att kontrollera hela distributions kedjan.

Anonym sa...

Vapen eller inte?

Frågan är gamal men jag skulle inte känna mig säkrare för att det finns en beväpnad vakt utan för att kaparna skulle vara tvunga att ta hänsyn till detta. De kan ju inte veta vem?

Kaparen väljer det enkla alternativet alltså inte El Al mfl som har det.

Anonym sa...

Nja, Sky Marshals ar inte vaktmastare med en Smith&Wesson. De ar utbildade, val tranade prickskyttar med specialvapen som inte skadar flygplanskrovet. Kapare har ingen chans och vill inte ens bli i en position att de kan ta gisslan. September 11 tragedierna hade aldrig intraffat om det hade varit Sky Marshals ombord.