onsdag 4 april 2007

Låt barn vara barn

Inte för att jag skulle vilja kalla en liten flicka Metallica. (DN)Det finns många skäl till det och jag förstår inte dem som gör det. Men jag kan inte heller förstå varför det ska vara en myndighet, Skatteverket, som ska bestämma vad jag får döpa mitt barn till. Så länge som inte namnet är stötande eller kränkande måste det vara upp till var och en att ge sitt barn vilket namn som helst.
Fast jag tycker synd om den flicka som ska behöva växa upp med namnet Metallica. Det låter hårt och sänder dåliga vibbar. Barn är inte till för att tillfredsställa föräldrars egna intressen eller idoldyrkan. För det måste ju vara skälet. Varför skulle man annars kalla ett barn för Metallica. Barn har vi bara till låns. Det får vi aldrig glömma bort.

Möjligheten finns ju dock för Metallica att senare i livet byta namn hos nämnda myndighet eller PRV. Men då kanske skadan redan är skedd. För det är klart att hon riskerar att få kommentarer om sitt namn. För även om alla klutar sätts in för att motverka mobbning och trakasserier i skolan (där gör det folkpartistiskt styrda utbildningsdepartementet ett bra jobb) så finns risken att det tar tid.


Jag må vara gammalmodig eller reaktionär men jag skulle inte heller sätta på ett barn en T-shirt med dödskalle-symboler oavsett om de liknar Hells Angels eller inte. Låt barn vara barn.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Håller med till fullo. Växte själv upp med Metallica som favvo-band i tonåren. Kan inte föräldrar som ger sina barn heludda namn försöka förstå att vad som är lite halvplojigt idag kan bli till ett helvete under skolåren för ett litet barn? Har själv barn med namn som sticker ut, men som bara bemötts med beröm för valet.

Anonym sa...

Blir lite trött när jag hör sånt här. Det går att mobba barn för vilket namn de än har, JAG tycker att Metallica låter fint och lite tufft, ungefär som Skylar (Gillar ni väl inte heller såklart). Även om vi har barn till låns har vi ändå full makt att döpa dem till vad vi än vill, och jag kan garantera er att en Klas-Göran stöter på mer mobbing i skolan idag än en Metallica eller Clash el dylikt.

Konnotationen av namnet Metallica är det ju bara ni själva som bestämmer, jag har tex svårt för bibliska namn för deras ursprung och symbolik kan inte JAG stå för, men får leva med att folk heter det ändå.

Att vara barn behöver inte innebära att de ska kläs i chockrosa och glittriga klänningar, de kan ha döskallar och svart och ändå vara barn. Var inte så trångsynta.