söndag 29 april 2007

Unga har det inte bra idag

Ungdomar mår sämre idag än deras föräldrar gjorde när de var unga. Detta framgår av en undersökning som SvD gjort.

  • Fyra gånger fler gör självmordsförsök.
  • Nästan tre gånger fler känner ängslan, oro och ångest.
  • Fler är trötta för jämnan, nära tre gånger fler har besvär med sömnen.
  • Dubbelt så många är överviktiga och feta.
  • Fler gör abort. Mer än dubbelt så många sexuellt överförda klamydiainfektioner upptäcks idag.
Det är skrämmande och illavarslande fakta.
Idag snurrar tillvaron allt snabbare. Visst fanns det press och stress även förr. Men det fanns även en framtidstro. Utbildade du dig så fick du alltid ett jobb. De som inte ville plugga kunde få ett arbete direkt.
Idag är kraven mycket större. Den som är skoltrött måste gå i skolan men kanske ändå inte få ett jobb. Världen har kommit mycket närmare. Vi matas dagligen med en mängd information som vi måste bearbeta. Vi får ta del av allt elände som sker både i Sverige och världen. Även om det pågick krig förr också så kom de inte in i vardagsrummet på samma sätt som idag. Motstridiga fakta gör ibland att man blir förvirrad och inte vet vad man ska tro på. Den pågående miljöförstöringen och klimathotet har säkert också sin del i att unga mår dåligt.

Varken ungdomar eller alla vi andra får heller tid till återhämtning. Om behovet av att få tid till återhämtning skriver Peter Friberg, professor och överläkare i klinisk fysiologi Sahlgrenska universitetssjukhuset, Göteborgs universitet i dagens GP.

Inga kommentarer: