tisdag 17 april 2007

Stort och smått

Sitter och funderar hur jag ska kommentera den fruktansvärda massakern i Blacksburg. Men hittar inte ord. Det är så ofattbart. Diskussionerna om strängare vapenlagar går höga. Min egen åsikt är att ju fler vapen som finns desto större risk är det att någon dödas. Men frågan är om detta hade hänt även med strängare vapenlagar. Den som är galen hittar ändå ett sätt att demonstrera sin galenskap på. I detta fallet är det vård åt de som är psykiskt sjuka som behövs. Detta gäller inte bara i USA. Ännu har inget hänt av denna omfattning i Sverige men här har oskyldiga barn dödats av psykiskt sjuka personer som inte fått vård. Jag hoppas att psykiatrivården ska bli bättre innan det som hände i Blacksburg också händer i Sverige.

I skuggan av den fruktansvärda massakern i Blacksburg så framstår nyheten att ytterligare en flicka som farit illa inte har uppmärksammats av socialtjänsten i Vetlanda kanske som liten.

Men man kan bara undra om socialnämnden i Vetlanda tappat både öron och ögon. Det är nog dags att även politikerna i nämnden tar sig en funderare över sitt ansvar i det hela. Och då menar jag alla, inte bara ordföranden. Vad jag kunnat läsa så har inte nämnden ställts till ansvar. Men jag kanske har missat något. Rätta mig i så fall. Det är ju nämnden som har det yttersta ansvaret. En anledning till att vi har politiskt sammansatta nämnder är just att det ska vara flera människor som ska ha ögon och öron öppna ut mot samhället.

Till de verkligt små nyheterna hör de felvända tapeterna på äldreboendet i Ronneby och Agassis tennisracket i ansiktet på frun Steffi Graf.

3 kommentarer:

Anonym sa...

De felvända tapeterna i äldreboendet i Ronneby kan tyckas som en liten nyhet. Sett i annat ljus bottnar Sydöstrans (s) nyhetsrapportering i det faktum att ett tyskt företag fick uppdraget att renovera ett äldreboende i Ronneby - ett jobb i hundramiljonersklassen. Det tyska företagets anbud var mer än 10 miljoner lägre än det näst billigaste. Av detta följer att en del arbete, t.ex. måleri, görs av tysk personal. Att visa att dessa arbeten är sämre utförda än de som görs av svensk arbetskraft är en uppgift som fack och Sydöstran tagit på sig med största allvar och därav artikeln i Sydöstran. Sedan hör det till saken att i den bruksortsmentalitet som härskar i Ronneby är skadeglädje något centralt.

Anonym sa...

Taffligt försök av en politiker att försöka driva trafik till sin sida.

Josef sa...

Kanske dags att man börjar acceptera att såna här incidenter har mer omfattande orsaker än bara liberala vapenlagar och så vidare.

"Bättre" psykvård kan inte förhindra någonting. Du har helt rätt i att de som är galna hittar sätt att "demonstrera sin galenskap" på oavsett hur mycket pengar som pumpas in i psykiatrin.

För övrigt, varför sätta sitt enda hopp till en komplicerad och omdebatterad vetenskap som 90% i samhället, vilket inkluderar 90% av alla politiker, inte har någon kunskap om?
Dagens tilltro till psykiatrin är lika vidskeplig som forna tiders solgudaoffer och dylikt.

Det samhälle du är företrädare för har genom historien skapats av "galningar" så som Alexander den Store och Michelangelo. Du sitter där som en mellanmjölksljum byfåne utan att förstå varför du lever i överflöd i en avancerad, utvecklad civilisation.
Jag förespråkar en återgång till forna tider där det naturliga urvalet såg till att "galningarna" fick mer makt och såna som du hölls som livegna på jordbruken.