onsdag 4 april 2007

Rubrikens makt i sillvärlden

Kan inte låta bli att kommentera sill-lunchen, eller den uteblivna, för statsministern i Oskarshamn.
Inte för att han inte åt sill. Jag hade nog varit glad att få slippa också . Även om jag tycker att det är viktigt att när man som politiker är på studiebesök ska undersöka så mycket som möjligt. Inklusive maten. Är jag som politiker på skolbesök tycker jag det är självklart att smaka på skolmaten.

Men för rubriken. Den som läser artikeln ordentligt som finns i flera tidningar (DN, SvD, Aftonbladet, Expressen m fl) kan konstatera att det inte var Frerik Reinfeldt som sa nej till sill utan det var landstinget som tyckte att sill inte passade. Korkat i sig. Men rubrikerna, lite olika i de olika tidningarna, kan tolkas som att det var statsministern själv som tyckte att sill inte dög.

Och det är många som bara läser rubrikerna.

Tala om att rubriker är makt.

5 kommentarer:

Anonym sa...

och vem styr Landstinget i Kalmar...jo, Sossarna (en liten detalj bara...)

Anne-Marie Ekström sa...

Inte så liten heller. Tack för den.

Unknown sa...

Det är väl klart att dom sätter sådana rubriker. Hur många skulle annars ha läst? Hur många skulle annars ha reagerat?
Rubrik är till för att locka en läsare, sen att vi läsare allt som oftast går på denna "kvällsjournalistik" är ju tidningarnas fel, utan snarare deras levebröd.

Lallamen sa...

Det skulle vara intressant att få veta vad Göran Persson bjudits på för mat på sina resor runt om i landet. Har svårt att tro att Reinfeldt är den enda politiker som fått mat från finkrogen...

Anonym sa...

Varför är det en "inte så liten detalj" att S styr lt Kalmar? Har det överhuvudtaget med detta att göra? Var det ett fullmäktigebeslut (eller liknande) att Reinfeldt inte skulle ha sill? Det protokollet skulle jag vilja se...