torsdag 19 april 2007

Sen kväll efter kommunfullmäktige

Hemma efter kvällens kommunfullmäktige. En minut i elva slutade tillställningen. Då hade vi avverkat både mobbning och drogpolitik och lite till.
Debatterna blir alldeles för långa och ibland lite väl marginella. Det vill säga att egentligen tycker majoritet och opposition samma sak men någon liten detalj kan diskuteras i timmar. När det gäller mobbning tror jag alla är överens att det är nollvision som ska gälla. Sedan har man olika vägar dit. Tyvärr blev det ibland nästan mobbning mellan debattörer. Och det var väl inte meningen.
Ett glädjande inslag i kväll var att majoriteten ändrade sig när det gäller alkolås och gick på oppositionens linje. Med en tidsplan för införande av alkolås i kommunens fordon och att man ska kräva alkolås vid upphandling. Enligt min uppfattning är det en prestigevinst att kunna ändra sig.

Medan vi har suttit i kf har Mona Sahlin debatterat med sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson i TV4. Bra att hon tog debatten. Jag kan utläsa av referatet i DN och SvD att sd som vanligt skyller allt som är fel i Sverige på invandrarna.

De kör med samma gamla vals att det är mindre än fem procent av dem som flyr hit som är riktiga flyktingar. Men det stämmer inte.
Enligt Migrationsverkets siffror på dem som fått uppehållstillstånd under 2006 och som kommit som asylsökande, dvs det man menar med flyktingar, så är det ungefär två tredejedelar som fått uppehållstillstånd på grund av behov av skydd. Då är de som fått uppehållstillstånd på grund av den tillfälliga lagen inte medräknad. När sd anger fem procent så räknar de utifrån det totala antalet som fått uppehållstillstånd inte bara de som sökt asyl. Där är EU-medborgare, gäststudenter, de som kommit hit på grund av att de gift sig inräknade.

Eftersom betydligt färre har fått uppehållstillstånd på grund av skyddsbehov tidigare år tror jag att den nya ordningen med prövning i domstol bidragit till en större rättssäkerhet. Förmodligen hade en del av dem som fick uppehållstillstånd genom den tillfälliga lagen kanske fått stanna i Sverige på grund av skyddsbehov om de tidigare prövats enligt det nya.
Sedan finns det självklart en del som ska förbättras när det gäller integrationen.

Kanske dags för sängen men som tur är fick jag en "bonusdag" i morgon. Jag skulle ha jobbat men det blev ingen kurs (får väl ta igen dagen senare) . Men just nu känns det verkligen som en skänk från ovan. Veckan har varit ganska intensiv liksom förra helgen. Den kommande helgen kommer att bli det med fp-riksmöte i Örebro.
Vad jag ska göra på "bonusdagen" vet jag inte. Jag har hur mycket som helst att välja på. Borde kanske ta det lugnt bara.

Inga kommentarer: