onsdag 4 april 2007

Om vad vi stoppar i oss igen

DN-debatt idag kritiserar barnläkare Socialstyrelsen för att de inte tillåter att mjöl B-vitaminberikas med folsyra. Om kvinnor innan de blir gravida åt mer folsyran skulle det medverka till att färre barn föddes med funktionshinder som ryggmärgs bråck och harmynthet enligt författarna. Socialstyrelsens motiv är att folsyra ökar cancerrisken medan barnläkarna menar att det är en marginell risk. De påtalar att folsyran också kan vara bra för att förbättra minnet mm hos äldre.

Vem ska man tro på? Barnläkare borde vara de som vet bäst när det gäller barns hälsa. Men det är Socialstyrelsen som bestämmer. Det borde onekligen vara bra om det också funnes en barnläkare i Socialstyrelsens ledning som artikelförfattarna påpekar. Då kan kanske problemen redas ut internt, åtminstone göra ett försök till det, i stället för att föra debatten inför öppen ridå. Det blir bara förvirrande för den som inte är så insatt när två "sakkunskaper" står mot varandra. Som sagt. Vem ska man tro på?

Jag har kommenterat tidigare, helt ovetenskapligt, vad vi ska äta eller inte för att leva längre. Det är inte helt entydiga föreskrifter. Sammanfattningen finns här.
Sense moralen är nog att det är bäst att äta vanlig mat och röra på sig.

Lite gott kan man dock unna sig.
Mörk choklad i påskägget ska det vara i alla fall enlig SvD. Och choklad är bra för minnet. Och gott.

2 kommentarer:

Erik Gertkvist sa...

Socialstyrelsens nekande till folsyre-berikning är faktiskt rackarnas underligt, med tanke på att USA och Kanada ägnat sig åt detta i decennier. Och nu pratar vi alltså om skadestånds-USA och försiktighets-Kanada.

Försiktighetsprincipen har vid det här laget en jäkla massa på sitt samvete.

Åke sa...

Jag hoppas innerligt att du har fel Anne-Marie. Om det nu finns motstridiga åsikter om att berika mjöl med folsyra så ska man inte ändra styrelsens sammansättning för att på det sättet kväva diskussionen och hantera det internt i Socialstyrelsen. Ska vi, samhällets medborgare, bara få en rikigt åsikt framlagd av sakkunskapen. En allarådande sanning annars blir det förvirrande för den obildade allmänheten?
Att över huvudet på befolkningen tillsätta olika saker dolt i mjöl följer samma mönster. Det är ett övergrepp på människors möjligheter att äta det som de anser är nyttigt. Folsyra finns naturligt i livsmedel. Vissa anser att choklad kan vara bra andra inte, låt människor bestämma själva, det är liberalt.