tisdag 3 april 2007

Jämställdhet (fp)

Jämställdhetsminister mm Nyamko Sabuni (fp) tar upp tre viktiga frågor när det gäller jämställdhet i dagens SvD. Stoppa människohandel. Få slut på mäns våld mot kvinnor. En mer jämställd arbetsmarknad.
Människohandel, i huvudsak i form av handel med flickor, är något av det mest avskyvärda som finns. En av lösningarna är att män slutar köpa sex. Då finns det ingen marknad för människohandel.
Mäns våld mot kvinnor har jag skrivit om tidigare. För att förtydliga så ingen missförstår, så vet även jag att det finns kvinnor som slår män och att de allra flesta män inte slår kvinnor. Men det är alldeles för många som gör det. Och det förekommer i alla samhällsklasser.

Att män och kvinnor ska ha lika löner för lika arbete borde väl egentligen vara självklart men så är det inte. Även om detta har jag skrivit tidigare. Statistiska centralbyrån har presenterat statistik att inkomstskillnaderna mellan kvinnor och män har ökat under 2005 jämfört med året före. Det är för få kvinnor i bolagsstyrelser. Jag tror dock inte på kvotering utan det är ändring av attityder och vilja hos kvinnor att ta på sig ett ansvarsfullt uppdrag.

Till sist ett ytterligare förtydligande. Jämställdhetsbonus är från början ett folkpartistiskt förslag om någon trodde eller fått uppfattningen om något annat.

Inga kommentarer: