fredag 6 april 2007

Klimatet

Det är dystra utsikter FN målar upp i sin klimatrapport enligt DN och SvD som förhandskommenterar rapporten.
I den förra rapporten slogs fast att människan sannolikt ligger bakom klimatförändringarna. Den här rapporten talar om effekterna. Det kommer att finnas regionala skillnader där till exempel Afrika kommer att drabbas hårt. Där finns redan många fattiga och det är inte otroligt att det kommer att uppstå flyktingströmmar på grund av att levnadsförhållandena blir ohållbara. Sverige kommer att gynnas till att börja med men vi har redan sett effekter i form av översvämmningar och stormar.

Det behövs gemensamma ansträngningar globalt. EU har en viktig funktion.

Då är det oroväckande att inte ens forskare och politiker från olika länder inte kommer överens om vad det ska stå i rapporten. Länder med egna tillgångar av olja är självklart mindre benägna att minska koldioxidutsläppen. De har ju billig energi.

Men vi får inte glömma vår egen del i det hela. Även om det kan tyckas att det är en droppe i havet så håller ju ännu det gamla ordspråket. Många bäckar små gör en stor å.

1 kommentar:

Anonym sa...

Se den brittiskproducerade dokumentären The Great Global Warming Swindle, som punkterar Gores och miljörörelsens argument for en människoproducerad global uppvärmning. Kan ses på bl.a. youtube.