lördag 7 april 2007

Påskblandat och GLAD PÅSK

Solen skiner i dag också. Visst är det skönt, men det behöver faktiskt komma regn. Det har brunnit en del de senaste dagarna i Borås. (BT) Påskbrasorna kanske får lysa med sin frånvaro idag. Frågan ställer sig återigen. Är det på grund av klimatförändringen. Jag plockade vitsippor igår. Förr brukade jag göra det till valborgsmässoafton.

Klimatrapporten som kom igår är inte uppmuntrande och det krävs en gemensam satsning över hela jordklotet för att inte förvärra situationen. (SvD) Tyvärr finns det de som driver motkampanj. Se kommentar till min blogg igår. Även Australiens miljöminister Malcolm Turnbull bagatelliserar rapporten. (SvD)

Ett annat tecken på förändringar är bristen på snö i Alperna. När jag var där i vintras så fanns det visserligen snö i pisterna men runt omkring var det barmark. Jag har också bilder på en glaciär från mina vandringar med några års mellanrum. Där kan man se förändringar.

Apropå skidor så måste det ha varit en skräckupplevelse att hänga i en kabin lift utan att veta vad som hänt vilket Aftonbladet berättar. Tur att allt gick vägen.

Adaktusson sågar i en DN-artikel SVT:s sätt att hantera nyheter i samband med Fichtelius intervjuer av Göran Persson. Han är kritisk till att nyheter har hemlighållits och inte presenterats i realtid. Han säger att dokumentären har "skett till priset av devalverad journalistisk trovärdighet". Är väl böjd att hålla med.
Trots att Persson avgått kommer han att vara på tapeten länge än. Var så säker.

Så till sist lite om dagens huvudföda, ägg. I SvD kan man läsa att ägg botar gulsot, D-vitaminbrist och dålig skäggväxt. Skägg vill jag inte ha men jag äter nog något ägg ändå.
Försöker alltid köpa ekologiska ägg. De är enligt DN är dyrare att producera (inte odla som det stod först på hemsidan). Men det finns en del tveksamheter kring foder och annat.

Till sist en GLAD PÅSK

2 kommentarer:

Mats Dagerlind sa...

Det är snarare Adaktussons trovärdighet som ska ifrågasättas. Han vet att han efter sitt avhopp från SVT måste skramla lite mer för att kompensera för den tyngd han hade som SVT-medarbetare och som nu alltså gått förlorad.

Hans utspel är dock rätt tveksamma. Persson-dokumentären har ju avhandlats i Adaktussons eget program på TV8 på ett något bättre och mer nyanserat sätt. I DN gör han dock en höna av en fjäder och ett grovt avsiktligt tankefel.

Så ointelligent är inte Adaktusson att han inte inser att ingen av den spektakulära information Fichtelius fick tillgång till under avtalet med Persson skulle kommit ut alls om situationen varit annorlunda. Valet står inte mellan att publicera direkt eller vänta, valet stod mellan att vänta eller inte få någon information från Persson alls. Frågan är varför Adaktusson tror att DN:s läsekrets inte inser det.

Likaså hänger Adaktussons resonemang kring anonymitetsskyddet inte ihop logiskt i sig själv och mot det jag bemött i förra stycket. Här förefaller det mer vara fråga om journlistisk avund. Utan avtal med Persson, ingen insidesinformation = inget att publicera, vare sig anonymt eller med citerad källa.

Adaktusson har under sin tid på SVT och även med sitt eget program på TV8 i allt väsentligt framstått som en duktig politisk journalist. Utspel av den här typen ger inte den publicitet Adaktusson tror och behöver. Den bristande skärpan och de ologiska resonemangen är mer ägnade att reducera honom i allmänhetens ögon.

Anonym sa...

Att det finns kritiker emot att den globala uppvärmningen skulle bero på koldioxid är ingen nyhet. Det är dessutom inte vilka som helst som kritiserar - till skillnad mot att de flesta som agiterar är vilka som helst. Bara för att många helt plötsligt kommer på att jorden är platt gör den inte platt - vi kan ju se det själva med våra egna ögon att vädret förändras på grund av koldioxid /jorden är platt.

Detta program för fram flera valida poänger:
http://video.google.com/videoplay?docid=4340135300469846467