måndag 16 april 2007

Medias makt - Bra elller dåligt

Idag meddelar Baggium att de stänger verksamheten på Baggers hus och socialchefen i Vetlanda sjukskriver sig.
Inget av detta hade hänt om inte media lagt sig i. Inget hade heller vi fått veta om inte Uppdrag granskning gjort reportaget om Louise som socialnämnden i Vetlanda inte brydde sig om trots att de vid flera tillfällen fått veta att flickan levde i misär. De brydde sig inte ens om att kolla pappans straffregister.
Vi hade inte heller blivit uppmärksammade på förhållandena på Baggers hus där personalen påstås använda fysiskt våld mot unga killar som det gått snett för. Inte hellar att ensamkommande flyktingpojkar blandas med kriminella.
Det sistnämnda är faktum. Huruvida pojkarna misshandlats kan inte jag bedöma. Det får länsstyrelsens granskning klargöra.
Det är ju den som har ansvaret för att verksamheten bedrivs på ett riktigt sätt.

Medias uppmärksamhet bidrog alltså till två konkreta handlingar genom sina reportage. Media har onekligen en stor makt.
I reportaget om Louise upprördes hela svenska folket. Fullt förståeligt. Och det var bra att programmet visades. Men hade en annan vinkling av reportaget motverkat den lynch-mobbning, som det tydligen var i Vetlanda, mot socialchefen? Helt visst borde chefen ta sig en funderare på vad han ska göra i framtiden, men det ska inte en skrikande folkmassa bestämma. Sedan kan jag förstå dem som reagerar på att han blir sjukskriven och inte tar tjänstledigt ett tag.
Beslutet att stänga Baggers hus kan man fundera kring. Om ägarna visste att de hade rent mjöl i påsen borde de väl inte ge sig så lätt. Men man kan också fundera över medias vinkling. Är den rättvisande?
Det är svåra frågor. Jag tror det är viktigt att media fortsätter att granska det som är ruttet men det är också viktigt att man verkligen vet vad man gör. Media kan sätta stora saker i rullning och blir det fel så blir det fel med besked. Även om jag själv inte tror det blev det i de här två fallen. Det med behandlingshemmet får vi ju svaret på efter länsstyrelsens granskning.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hoppas att Vetlanda kommun begär sjukintyg från första dagen av Ola Götesson.
Var jag taskig nu?
Nja, det var ju han som började. För om det inte var medvetet det han gjorde eller inte gjorde så är han ju inkompetent och då skall han väl inte vara chef över en så viktig verksamhet?