onsdag 18 april 2007

Sen kväll och jag borde sova

Jag skrev för några dagar sedan i min blogg om stora och små nyheter.

Jag har förstått att jag hade fel i vad som jag trodde var stort och vad som var smått. Upp och nervända tapeter har föranlett fler besök på min blogg än den fruktansvärda massakern i USA. Kanhända beroende på att det inte varit så många bloggare på tapetartikeln. Så den kanske var liten i alla fall.

Få se om nyheten om att energisnåla hus ska sättas ut på tio platser i Sverige för att få oss att spara energi är en stor eller liten nyhet. Bra initiativ tycker jag i alla fall.

Fast hur är det nu med lågenergilampor och kvicksilver?

Nu är det i alla fall dags att gå till sängs.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!

Problemet med lågenergilampor är att de inte ger den nettovinst som alla tror.

Glödlampor drar mer ström men överförbrukningen förvandlas till värme. I ett land med bostäder och kontor som värms upp från 15 sept till 15 maj leder övergången till lågenergilampor bara till att vi måste elda mer.

Samma gäller de överdrivna spareffekterna av att byta till strömsnåla kyl- och frysskåp.

Hälsningar
Lasse

Anonym sa...

Energismarta hus är framtidens hus. Det finns väldigt mycket energi att spara genom bättre isolering, införande av energisnåla apparater och genom att släcka apparaterna när de inte behövs. Användning av vindkraft och solkraft skulle minska utsläppet. Genom att spara energi, människan har väldigt mycket att vinna.

Anonym sa...

Hej,
riktigt så enkelt är det inte som Lasse beskrev. Endast 5 % av glödlampans energibehov blir ljus. Övriga 95 % blir värme. En del kommer tillgodo i rummet, men långt ifrån allt. Det beror på om det finns ett styrsystem för värme, och hur armaturerna är placerade. Takplacerade armaturer kan t.ex. inte påverka kallraset vid fönster.
Informationen kommer från Färgelanda kommuns hemsida. Andra kommuner har liknande information.

I ett system som är trögt, såsom vattenburen värme och där termosteterna kanske inte är de allra nyaste - visst finns det både miljö o pengar att spara på dessa lågeneriglampor. Viktigt att återvinna dem korrekt dock!
Mvh Robban