onsdag 18 april 2007

Mediadrevet igen

I förrgår skrev jag om medias roll i samband med att socialchefen i Vetlanda sjukskriver sig och Baggium stänger. Avslöjande reportage i media har bidragit till konkreta handlingar.

Media ska avslöja det som är fel i samhället. Men i det ligger också ett stort ansvar. Det måste bli rätt från början annars kan man utsätta oskyldiga människor för onödigt lidande. Det finns alltid en risk att vinklingar och klippningar kan förvanska verkligheten så att den blir som de, som gör reportaget, själva vill ha den.

Självklart ska de människor som gjort fel stå för det de gjort. Men det som är risken med avslöjande reportage är att det kan få oanade proportioner.

Visst tycker jag till exempel att socialchefen i Vetlanda borde tänka över vad han ska göra i framtiden, liksom även socialnämnden som har det yttersta ansvaret, men när det går till demonstrationer med en skrikande folkmassa som verkar vara någon form av lynchmobb. Då har det gått för långt.

Likaså tycker jag det har gått för långt när Ireen von Wachenfeldt, (SvD)f d ordförande i Roks inte vågar gå ut eller blir hotad på grund av hennes uttalande i TV att män är djur. Jag tycker det var ett korkat uttalande. Men det rättfärdigar inte andra människor att skicka hotbrev. Det allra värsta är när man ger sig på barn och andra anhöriga.

Som jag skrev i min blogg i förrgår så är det en svår fråga. Media måste granska det som sker i samhället men det ligger ett oerhört ansvar i att det blir rätt så inte oskyldiga människor utsätts för onödigt lidande.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej. Jag kan inte annat än skriva under. Tycker det är oroande och beklämmande både att media inte ser sin egen roll och att det finns människor som är beredda att gå så långt för att skipa sin s k "rättvisa". kika i min blogg om du vill på misfit.se/wp

mvh
mf