söndag 15 april 2007

Ännu en myt borta

Det är inte skillnad i kvinnors och mäns hjärnor som gör att kvinnor ibland presterar sämre än män. Det är just den fördomen som finns att kvinnor tror att de är sämre än män.

Det har Janet Shibley Hyde, psykologiprofessor vid University of Wisconsin-Madison i USA kommit fram till i en sammanställning av flera studier. Eftersom den består av flera studier är den också mer pålitlig. (DN)

Det finns några skillnader. Män är mer fysiskt aggressiva än kvinnor. Men hon påpekar också.

"Och kom ihåg att 95 procent av alla människor aldrig slår någon. Men bland de 5 procent som slåss är de flesta män, säger Janet Shibley Hyde."

Det finns alltså ingen kvinnlig eller manlig hjärna som Göteborgsprofessorn Annica Dahlström skriver i sin bok "Könet sitter i hjärnan" och som jag kommenterat tidigare. Det finns bara en mänsklig hjärna enligt Janet Shibley Hyde.

Det gäller att få bort de fördomar som finns att kvinnor skulle vara mindre smarat. Och framför allt att få kvinnor att våga stå på sig och ta för sig och tro på sig själva. Men det är klart, att om någon hela tiden säger att vi inte klarar vissa saker lika bra som män så tror vi på det till slut.2 kommentarer:

Anonym sa...

Annica Dahlström har så mycket kvasivetenskap i sin "forskning" att jag inte ids kommentera allt dumt.

Anonym sa...

Den som förnekar att könsskillnaderna är rotade i hjärnan är bara sorgligt okunnig. Och detta ids jag verkligen inte kommentera mer.