fredag 27 april 2007

Det lönar sig att röra sig som barn

Idag skriver ett antal personer med olika bakgrund i SvD om vikten av att röra sig som barn. Den grund man lägger för sin hälsa där går inte att reparera senare i livet. Genom daglig motion kan ett barns skelett förbättras och på så sätt motverka benskörhet senare i livet.
Det har bland annat en studie i Malmö visat. De barn som fick röra sig varje dag hade redan efter ett år ökad benmassa och ökad skelettstorlek.

Hoppas bara att de barn som fick vara kvar i gamla mönster med skolgymnastik två gånger i veckan, för att vara jämförelseobjekt, fick chansen att också bygga upp sin benmassa genom att få röra sig varje dag. Har påpekat detta tidigare med det etiska dilemmat att den som ingår i en kontrollgrupp medvetet utsätts för att inte må bättre.

Viktigt i sammanhanget är att barnen får röra sig med glädje. De som inte vill tävla ska inte behöva göra det.

1 kommentar:

Anonym sa...

Vad bra att du som politiker i majoritetsposition är intresserad av denna fråga!
Och att du inser det STORA etiska dilemmat, med att de flesta svenska skolor (alltså inte bara kontrollskolorna i Malmö) utgör kontrollgrupp och inte får tillgång till daglig fysisk aktivitet, vilket bevisligen skapar friskare, gladare, smartare människor!
Hjälp Jan Björklund att se till att våra skolbarn får mer FYSISK AKTIVITET under skoldagen. Obs att det handlar om FYSISK AKTIVITET, med fokus på rörelseglädje som du mycket riktigt framhåller - inte träning/idrott. Skolorna kan, och bör, till och med med små medel, se till att barnen rör på sig varje dag - behöver inte vara i form av idrottslektioner!