onsdag 4 april 2007

Ormar på rymmen igen

Jag borde göra annat än att bara skriva. Men nu kan jag inte låta bli. Nu är det ormar på rymmen igen. Borås tidning skriver att 6 giftiga kobror har försvunnit från Berghem nära Borås. Förmodligen är de stulna men ingen vet om de släppts lösa. Även rikstidningarna har tagit upp denna nyhet. (SvD och Aftonbladet)

Jag och flera med mig har motionerat i riksdagen om att lagen för att ha ormar och andra farliga husdjur måste ses över. Reglerna är olika i olika kommuner. Om jag fick välja skulle jag inte tillåta att privatpersoner får ha giftormar över huvudtaget men det kanske är att gå för långt.

Även om jag nu tror att denna ormägare följde de bestämmelser som gäller så finns ju alltid risken att någon stjäl dem.

Obehagligt är det i alla fall. Och i det här fallet kan ingen gå säker eftersom ormarna bara är försvunna och om någon stulit dem så kan tjuven ju släppa dem var som helst.

19 kommentarer:

Anonym sa...

Hej

Det händer få olyckor med giftormar och det är otroligt sällsynt att någon annan än ägaren blir biten. Om du inför hårdare regler händer bara en sak, hobbyn går ännu mer underground. En av anledningen till varför vi inte vill registrera våra ormar är just att en vacker dag kanske nya regler införs och alla ormar ska då avlivas eftersom ingen djurpark vill ha dem.

En sak är säker, giftorms hobbyn är här för att stanna, och den växer. Många andra hobby's är farligare än giftormar när man ser till antalet olyckor. Giftormar syns inte, hörs inte och luktar inte. Om vi inte kan lita på staten är det lätt att hålla låg profil.

Mvh

Gustaf Götlund

Anonym sa...

Om någon som jag känner skulle bli biten av en giftorm på rymmen som någon haft som husdjur och denne person dör av detta så hoppas jag innerligt att ägaren till ormen går samma öde till mötes. Det är inte en enskild individs sak att bedöma detta då ormar alltid kan rymma och i detta fallet så är de dessutom livsfarliga. Därför bör giftormar endast finnas under kontrollerade former, typ museer zoo mm och ej privat

Anonym sa...

"En sak är säker, giftorms hobbyn är här för att stanna, och den växer. Många andra hobby's är farligare än giftormar när man ser till antalet olyckor."

Det är möjligt, men om jag fick välja mellan att ha en granne i mitt hus som sysslar med antingen basejumping eller giftormar så är svaret extremt lätt.

Om du väljer att syssla med en hobby där bara DU kan råka ut för en allvarlig olycka så är det en sak. Det finns en grundläggande skillnad i att oskyldiga kan råka illa ut pga DIN farliga hobby.

Självklart skall farliga djur typ giftormar, giftspindlar vara förbjudna att ägas av privatpersoner, i synnerhet i hyreshus.

Visst, det kommer alltid finnas individer som vill syssla med dessa hobbies ändå, men med ett förbud slipper man iaf de värsta oseriösa amatörerna. Bara de största freaksen kommer orka hålla på "underground".

Anonym sa...

Om en Person, låt oss kalla honom "Kalle" är medlem i en skytteförening, kanske tävlar i elitnivå i pistolskytte, har en pistol hemma. Denna blir stulen från ägarens förvar & tjuven begår ett brott, hot, rån eller kanske till och med mord.

skall då alla vapen i privata ägor förbjudas ?

Anonym sa...

Här ovan ser vi just anledningen till varför det ganska stora antalet giftorms ägare inte registrerar sina ormar. För att människor inklusive beslutsfattare i hög grad reagerar känslomässigt omkring detta ämne iställe för med logiskt tänkande.

Har det ens någonsin hänt i sverige att en giftorg rymt och skadar en annan människa än ägaren av ormen? Jag kan inte svära på att det inte har det, men jag skulle tro att Aftonbladet i såfall hade passat på att lägga in det i sin artikel samling som endast går ut på att skrämma folk i onödan. De flesta är samlade från utlandet. Kolla själva...

Vad jag försöker säga är att risken att ormägaren råkar orsaka brand, kör på någon till döds med sin bil eller liknande är mkt mer troligt än att hans orm rymmer, krälar in till grannen och biter honom.

"med ett förbud slipper man iaf de värsta oseriösa amatörerna. Bara de största freaksen kommer orka hålla på "underground"."

Du anar uppenbarligen inte hur stor den här hobbyn redan är och att nästan alla kör utan tillstånd. Hobbyn är i högsta grad självsanerande, vi tjänar inget på att "freaks" släpper ut giftormar. Tvärtom.

Vi ser gärna till att det kommer bra regler omkring hållandet av giftormar. Men i en tid där Aftonbladet publicerar addresser i tidningen över ägare till giftorm kan du glömma att vi skulle bidra till att skapa oro och rädsla bland vår omgivning.

Plus att vilken dag somhelst kan beslutsfattare fatta nya beslut om att alla giftormar ska utrotas, vem vill ha sin address på listan då?

Nej, vi kör vidare underground och det gör vi nog rätt i. Till allas tröst finns det många tusentals andra olyckor som är mer befogat att oroa sig för istället för giftormar.

Tack för ordet,

Gustaf Götlund

Anonym sa...

Forr var det unga farliga jäntor som var på rymmen och som oskyldiga killar skulle skyddas ifrån..

Tiderna förändras..

Anonym sa...

De riktigt farliga husdjuren som varje år ger upphov till allvarliga skador och i vissa fall aven dödsfall, nämligen hunden och hästen, tycks du ha glömt bort.

Anonym sa...

Gustaf Götlund - du är inte villaägare ?

Annars hade du läst Leif Silbersky's kåserier över intressanta villarelaterade fall, fanns på baksidan av "Villamagasinet" som alla villaägare får - den var då i tidningformat - numera som blädder istället.

Men - jag kan svära på att det hänt eftersom Leif skrev om ett fall där han försvarat en man som hade "giftisar" (mannens egna ord) där en kobra sedan rymt och bitit granntanten.

Det borde gå att rota reda på.

... och det räcker för att jag åtminstone kan tycka att det borde förbjudas eller krävas registrering och licens - jämför att ha en hagelbössa hemma - den är inte farlig så långe den inte rymmer heller.

Anonym sa...

För att denna diskution ska kunna föras på ett sansat sätt så måste alla parter göra klart för sig att de kanske inte sitter på rätt information; var öppen för att det ni tror och tycker inte behöver vara förankrat i verkligheten.

Som ormägare blir jag lika förolämpad varje gång folk pratar om "tänk om de smiter!?!". Ett sånt påstående förutsätter att jag är inkompetent och inte kan sköta mina djur. Ormar hålls inte bara i terrarium för att de ska vara inlåsta utan även för att terrariumet förser dem med den temperatur och luftfukt de behöver för att leva. Folk verkar tro att reptilägare skulle vara likstälda med dåliga djurägare, detta har media lyckats hjälpa till med; Alla förstår väl att det är viktigt att sälja så många tidningar som möjligt för att tjäna pengar? Så, vad tror ni säljer bäst, alla katter som springer bort på ett år, eller en enstaka reptil som kommer bort/blir stulen?

Efter denna typ av argumentering inte brukar gå hem hos allmänheten så kan vi ju prata om något de flesta förstår: pengar. Tror ni att reptilägare har djur som de inte bryr sig om, känslomässigt eller ekonomiskt? Mina ormar har även ett ekonomiskt värde så det skulle bränna till ganska hårt i plånboken om jag släppte ner dem i brevlådan hos en granne, vilket tycks vara den vanliga rädslan.

Ni måste ju inse att att er ormrädsla är obefogad, aftonbladet med fler har skymfat reptilhobbyn så många gånger att det är sjukt; Vad sägs om den återkommande artikeln om en "afrikansk giftorm" som dödat en hund vid en lekplats? En svensk huggorm hittades på platsen, men ingen "afrikansk giftorm". DET påståendet kom bara lösryckt från någon som inte visste något om saken alls, men det är tydligen den typen av källor aftonbladet litar mest på. Hade de skrivit att en hund dött för att ett marsvin krypit ner i halsen på den så hade det varit en lika stor lögn, men folk skulle inte acceptera den.

Sluta nedvärdera andra, tror ni att ni har ensamrätt på rädsla? Jag är livrädd för vapen, många är hundrädda, katträdda osv. Är de mindre värda än er? Hur många i sverige har dött av exotiska giftormsbett? Hur många har dött eller invalidiserats av hästar?

Jag är helt för en standardisering av giftormshållning för hela landet, något som Sveriges herpetologiska riksförening redan arbetar på. Övriga reptiler KAN inte skiljas från andra djur bara för att några av et tycker att de är "äckliga". Som allergiker skulle man kunna ha ganska mycket åsikter om pälsdjur i lägenheter - hur tror ni att en sån blogg skulle bemötas?

/Jonas

Anonym sa...

Anne-Marie, och övriga ormrädda...
Den stora svenska allmänna rädslan för ormar beror på två ting;
Dels en, från väldigt unga år, invand omotiverad avsky. Dels total okunskap.
Som flera ovanstående sagt; hobbyn är stor och den växer. Vi som bedriver den är inga udda figurer med ett behov av att vara just udda. Allmänheten, myndigheter och media tvingar tyvärr vissa av oss att se så ut... Och allt beror på, framför allt, okunskap.
Eventuella förbud kan inte ha något positivt med sig. Det säger ju sig självt, om man tar sig tid att tänka efter.
Bestämmare behöver utbildning. Vad är rasism egentligen?
Mvh Orättvist Behandlad

Anonym sa...

Vilka hjältar som försvarar reptilintresset som många har kvar sedan barnsbens grodyngel inventeringar och daggmaskar i byxfickorna. Fy tusan för politiker som annamar folks ogrundade rädslor.

Anonym sa...

Vad är rasism egentligen?
Tänk efter...

Anonym sa...

Se där så fort några ormar försvinner är de på rymmen.
Ormar har ekonomiska värden och som Jonas mkt riktigt påpekat skulle rymlingar gräva hål i plånboken. Dessa kobror finns i säkert förvar tills de kommer avyttras vid någon större europeisk mässa eller till någon kontinental djurhandlare. Att påträffa dem i någon park är att tänka irrationellt (drag av fobi)
Tyvärr med dagens kommunala tillståndsplikt och offentlighetsprincip är detta med stöld en mkt stor fara som ägarna känner till. Det är en av många anledningar till att många inte vågar söka tillstånd. Andra anledningar är misstro till de styrande som redan belysts i dina bloggar.

Jan Bergman

Anonym sa...

Att aftonbladet hänger ut och listar alla REGISTRERADE ormägare i sverige dukade ju upp ett fantastiskt smörgosbord för denna typ av kriminella; de kunde se vilka laglydiga människor som hade vilka ormar och var! De som valt att inte anmäla sitt innehav av ormar till sin kommun kunde lugnt pusta ut. Ett fantastiskt sätt att belöna laglydighet...

Behöver jag ens lista andra tillhörigheter eller djur som kunde listats i aftonbladet, och vilket ramaskri som hade hörts DÅ?

Anonym sa...

Det finns lagar och föreskrifter för hur dessa djur skall hållas, de flesta ormentusiasterna håller dessa lagar blint, för ingen orm intresserad vill ha ett förbud, varken på gift eller ogiftiga ormar. Men att massmedia hänger ut registrerade ormägare i olika komuner för att grannarna skall få veta är ju för fan som att säga till de kriminella att här finns det exklusiva ormar att ta...Det som många oinsatta människor inte förstår är att dessa djur betingar en massa pengar varesig det handlar om en sällsynt giftorm eller en kungspyton variant.

Personligen tycker jag att det är att sticka en ormägare som följt föreskrifterna i ryggen

Länge leve Orm hobbyn

En ormentusiast

Anonym sa...

Nu hittar jag inte din motion från din sökangivning. Frågan blir då följande sov du när utskotten förpassade den förra "ormförbud/giftormsförbud/kommunal förbud/motionen i det runda arkivet ? Varför inte helt enkelt
lämna in motioner som har verklighetsbakgrund ? Ett förslag har jag redan get dig. Ett annat motionsförslag kunnde vara att motioner måste vara byggda på fakta och genuin kunskap, inte på känslor,skrock och skrönor. Jag är helt säker på att vi då får ett mkt bättre samhälls"klimat"-kanske skulle man t.o.m kunna lite på de beslutande om detta motionsyttrande gick igenom.

Mvh// Jan Bergman

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

kan bara hålla med er