söndag 29 april 2007

Att köra bil

Kan väl erkänna att jag inte alla gånger håller hastighetsbegränsningarna. Men det är inte ok av Anitra Steen att köra i 80 km i timmen där det är 50. Hon utsatte sin omgivning för fara och det finns absolut inget försvar. Vilket hon i och för sig också säger och det var nog inte meningen.

Det finns dock de som medvetet kör som dårar och utsätter både sig och sin omgivning för fara. Och gör vansinniga omkörningar. Det är inte sällan det ligger någon bakom mig och blinkar när jag kör om en långtradare eller dylikt på motorvägen och kanske själv redan kör för fort i 120 km. Det är irriterande.

Bland dagens nyheter kan vi också läsa om en man som försökte stoppa en rattfyllerist men som fastnade i bilen och släpades med ett 25-tal meter. Att sätta sig i bilen efter att ha druckit alkohol är ett annat sätt att utsätta sin omgivning för fara .

En uppskattning är att det är 14000 till 16000 bilresor som görs per dag med förare som är så alkoholpåverkade att de skulle dömas för rattfylleri om de upptäcktes. Förutom förebyggande arbete så behövs det hårdare tag mot rattfylleriet. Till exempel strängare straff, obligatoriska behandlingsprogram.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hon måste kört där dussintals gånger. Den som ser kartan över Mölnbo (t ex på Eniro) och vet hur riksväg 57 går, vet att inga ursäkter finns, många måste passera över vägen.

Anonym sa...

Jag har själv inte råd med körkort och borde väl egentligen inte skriva på en sån här blogg. Jag har dock övningskört endel tidigare och ska ta det när jag har bättre med pengar.

Med tanke på att du irriterar dig på bilar bakom när du kör om en långtradare

Hur mäter du din hastighet?

Hastighetsmätare i bilar är värdelösa, http://www.svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=45952&a=742700&lid=aldreNyheter_725570&lpos=rubrik_742700.
Har även kollat i ett 10-tal olika bilar jag åkt med mot min GPS-mottagare (en Magellan Explorist 100), samt även klockat 1 bil tidigare, INGEN hade en mätare som visade rätt hastighet.
Trippmätarna visar också ofta fel, dock inte lika mycket som hastighetsmätaren.
Lastbilar/bussar kör nästan aldrig snabbare än 94-97 km/h (vilket dom normalt är begränsade till) - tar omkörningen så lång tid att man får irriterade bilister bakom sig kör man knappast 120 km/h.

Vill man veta hur fort man kör kan man skaffa t ex en GPS-mottagare (Active GPS är en bra som också varnar för fartkameror) eller iallafall t ex klocka bilen över en sträcka vid olika hastigheter
och jämföra med mätaren så man kan räkna bort felet.

Sen tjafsa om 120 km/h på motorväg är löjligt.

Rattfyllon är ett stort problem men vägverket verkar ju mera "hänga upp sig på"
hastigheten. Den är ju lätt att kolla - dom behöver ju inte ens åka ut att kolla - dom kan ju t o m sätta upp en kamera som gör det automatiskt åt dom, lättförtjänta pengar USCH!!