måndag 23 april 2007

Mycket intressant idag

Färre feta barn med ändrad kost
Ett antal skolor i Stockholm har lagt om kosten till mer nyttig, med frukt och gröt och börjat röra sig mer. Inget godis. Det har gett resultat. Andelen feta barn minskade. I de skolor som fungerat som kontrollskolor, där kosten inte förändrats, har däremot andelen feta barn ökat.

Hoppas nu att dessa kontrollskolor också får möjlighet att ändra kosten. Visst är det viktigt att man har jämförelseobjekt när man gör forskningsstudier men det är synd att man måste. På något sätt innebär det att ett antal människor i forskningssyfte utsätts för att inte få det så bra som de skulle kunna få det. I detta fall barn finns det barn i kontrollskolorna som skulle ha kunnat må bättre och mindre feta om de också fått en annan kost. Men detta är alltid forskningens dilemma.
Hoppas i alla fall att fler skolor tar tag i detta. Får väl börja i min egen kommundelsnämnd, Brämhult.

Tänk om jag också kunde ta tag i detta för egen del. Sluta äta godis och annat onyttigt. Rör mig gör jag ju förstås en del. Men det kan bli mer. Rektorn för en av skolorna hade gått ner 18 kilo så varför skulle inte jag också kunna det.

Rösträttsåldern
Svenska folket vill inte sänka rösträttsåldern. Det tycker inte jag heller. Däremot kan jag tycka att det år som man fyller 18 år borde gälla.

Grooming
En utredning om ett nytt lagförslag har lämnats till justitieministern som går ut på att det ska vara straffbart att ta kontakt med ungdomar på nätet i sexuellt syfte. Föslaget kommer säkert att diskuteras mycket. Det är viktigt att få stopp på beteendet men om det blir en lag måste den vara glasklar.
Sedan kan jag inte låta bli att kommentera rubriken på artikeln i SvD och DN. Den ger uttryck för att det är en ny lag som är beslutad. Så är det ju inte. Det är en utredning som lagts fram.

Därför vill jag passa på med en liten förklaring av den demokratiska processen. Det är en utredning med förslag. Denna utredning ska säkert ut på remiss till de som kommer att beröras av lagen. Sedan ska regeringen skriva en proposition (förslag). Sedan ska det beslutas av riksdagen. Alltså tar det ganska lång tid från idé till handling. Tyvärr blir det ofta förvirring var någon stans i processen som förslaget är. Det är först sedan förslaget passerat och beslutats i riksdagen som man vet exakt hur lagen blir.

Mediciner som knark
Det är en stor skam att det finns läkare som skriver ut stora mängder av narkotiska preparat.
Försäljningen av läkemedel är tydligen större än det försäljning av det rena knarket på Sergels torg i Stockholm.
Där måste verkligen åtgärder sättas in för att komma åt dessa läkare. Om nu socialstyrelsen vet att det är cirka 240 läkare, i huvudsak är äldre manliga läkare med privatpraktik, varför kan man inte komma åt dem. Enligt artikeln åsamkar de samhället skador motsvarande 150 miljoner.
Undrar just hur det ser ut i Borås.

Nu är det nog bäst att jag tar tag i det som jag ska göra idag. Sammanställa synpunkter angående ombildning till bostadsrätt. Skriva inbjudan till klimatkväll för folkaprtiet. Förbereda veckans kurs i Word. Läsa handlingar inför kommundelsnämndens möte. MM

2 kommentarer:

Anonym sa...

Rösträttsåldern ska HÖJAS om den ska ändras.

Vad kostade rörelsen och maten i skolorna?

Anonym sa...

Menar du på allvar att man skall förhindra barnfetma med GRÖT?!
Finns knappt något mera fettbildande.
De kapitel XLVI.1-2 i "Rössnerkommentaren" på adress
http://blogg.passagen.se/piltson

Hälsning
Piltson