tisdag 3 april 2007

Fastighetsskatten bort - äntligen

Alliansen har nu klarat ut ytterligare ett vallöfte. Att avskaffa den statliga fastighetsskatten som nu ska ersättas med en kommunal avgift även om förslaget inte är helt klart i sina delar. (SvD och DN)

Att inte veta från dag till annan vilken skatt man ska betala för sitt boende har varit ohållbart. Den förra socialdemokratiska regeringen höjde skatten men gjorde undantag när de uppmärksammades på att det slog fel. Det blev ett lapptäcke.
Många som bott länge i sina hus, ofta äldre pensionärer, har sett taxeringsvärdena och med dem fastighetsskatten rasa i höjden när grannen sålt sitt hus. Hus bredvid igenväxta åar betraktades som att de hade strandnära tomt och beskattades därefter. Den som gjorde investeringar i huset för att spara energi blev bestraffad med högre skatt. Mycket korkat.

Det anmärkningsvärda är att man tvingats betala fastighetsskatt trots att fastigheten inte skapat mer pengar i plånboken. Det är märkligt att man ska betala skatt utan att ha fått några inkomster.

Den nu föreslagna kommunala avgiften kan ses som mer berättigad. Det är kommunerna som ligger närmast till att ha kostnader för fastigheten. Den ökade skatten i samband med reavinster är också berättigad. Dels är skatten på övriga kapitalinkomster 30 %. Dels så är det ju så att när man sålt har man faktiskt pengarna i plånboken.

Hoppas nu att allt går vägen.

Inga kommentarer: