måndag 2 april 2007

Droger, aborter och Bodström

Igen skrivs det om att kokainanvändningen ökar och att brukarna blir allt yngre och bruket sprids till de lite större städerna.(DN) Det är en oroväckande tendens. Risken finns alltid att den som börjar med att använda droger i "rekreationssyfte" fastnar i drogberoende. Då är inte droganvändningen någon rekreation. Det krävs information och åter information.

Utländska kvinnors rättigheter att få abort i Sverige är åter uppe till diskussion (SvD). Självklart ska vi ge möjlighet för kvinnor att få abort i Sverige när de inte kan få det i sitt hemland. Att välja att göra abort är aldrig en lätt fråga men ibland en sista lösning. Det minsta man kan begära är då att ingreppet kan göras på ett säkert sätt. Tyvärr finns det länder i Europa som inte tillåter detta. Sverige kan då vara en sista utväg. Däremot håller jag inte med centerns kvinnorförbund att det ska vara gratis. Jag kan hålla med om argumentationen men det viktigaste är att få igenom lagen nu. Det gäller att ta en bit i taget.

Så till Bodström och hans advokatplaner. Han säger till DN att han kommer att vara försiktig så han inte råkar ut för jäv. Jag vidhåller att jag är tveksam. Han kommer att ha dubbla roller. Att vara lagstiftare och sedan företräda personer som brutit mot lagen. Han är dessutom utskottsordförande. Det har ingen betydelse att han sitter i opposition.

Hans uttalanden sänder signaler som att riksdagsarbetet inte skulle vara ett heltidsjobb.
Det anser jag att det är om det ska skötas ordentligt. Att vara utskottsordförande borde väl inte göra tidsåtgången kortare.

Självklart ska en riksdagsledamot vara ute i "verkligheten". Men det gäller att möta medborgarna både på gator och torg och på olika arbetsplatser. Det betvivlar jag att Bodström kommer att hinna med om han ska jobba också.
Men som jag skrev igår. Han får mindre tid till att bedriva socialdemokratisk propaganda.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Peter Althin verkar ju få det att fungera. Advokatbyrå och riksdagsplats.

Anonym sa...

det är faktiskt pinsamt att man inte ställer större krav på politiker och även andra områden (ex journalister inom ekonomi) på att de skall vara oberoende och EJ ha parallella beställare / uppdrag / klienter / roller.

I usa är det inget snack om sådant här. Där är det noga reglerat och inga gråzoner av gigantiska proportioner som i sverige. Sverige måste vara ett paradis för folk i maktpositioner att sko sig om inte annat så indirekt. Oavsett om det gäller Perssons "biografi / memoarer" gjorda på arbetstid eller Bildts roll ex. som medlare parallellt med uppköp av vapenaktier eller vår stora insiderhandel som knappt har relevant lagstiftning i jämförelse med internationell praxis för att nämna några situationer.

Istället för att rikta kritik mopt enskilda bör det höjas röster för att modernisera regelverken...