tisdag 4 september 2007

Kvinnolöner och åldersdiskriminering

Måste ta en paus i databasandet och kolla läget vad som händer i stora vida världen.

Jag kan konstatera att det inte har gått så mycket framåt när det gäller skillnaderna mellan mäns och kvinnors löner. Snittmannen tjänar 4300 kronor mer än snittkvinnan enligt SCB:s lönerapport presenterad i DN.

Endast då man tar hänsyn tagen till att kvinnor och män har olika utbildning och olika yrken så har en viss utjämning skett. Från att kvinnors löner var 93,2 % av männens 2005 så var den 2006 93,4 %. Jag kan väl inte påstå att det är en revolutionerande förbättring. Jämo tycker till och med att den är oacceptabel och olaglig.

Det krävs olika insatser för att förbättra statistiken. Dels behöver "typiskt" kvinnliga yrken få en rejäl statushöjning och därmed sammanhängande löneökning. Men så måste också kvinnor i större utsträckning våga ta på sig ett större ansvar. Och karlarna måste se till att göra mer hemma. Särskilt måste de senare se till att de tar del av det planerade vårdnadsbidraget om inte situationen ska bli ännu sämre.

Så kan också glädjande konstateras att Jan Björklunds förslag idag om en lag mot åldersdiskriminering har tagits väl emot att både företagare, fack och opposition. Enligt en artikel i SvD.
Det känns skönt att det finns fler som tycker att man är något värd även om man råkat passera 50-års strecket.

Får väl återgå till min sysselsättning som väl egentligen tillhör ett område som unga män ska syssla med.

Kvällsuppdatering.

Det är roligt att också många av SvD:s läsare tycker att förslaget om en lag mot åldersdiskriminering är bra.

3 kommentarer:

Anonym sa...

"Dels behöver "typiskt" kvinnliga yrken få en rejäl statushöjning och därmed sammanhängande löneökning."

Hmmm, du var . . . folkpartist ja.
Liberal som en del säger. Antar att du är bekant med marknadsekonomins principer om tillgång och efterfrågan, samt avtalsrörelse.
Kvinnolöner . . . ??
Jag blir rätt trött på begreppet. Det kan väl inte vara någon människa främmande vad en svensk sjuksköterska tjänar jmf.m. en läkare och att situationen ser radikalt annorlunda ut redan i Norge. Lika fullt väljer massor med folk, mestadels kvinnor, att utbilda sig till sjuksköterskor och stanna i Sverige.

Anonym sa...

Fröken Ekström är inte liberal. Möjligen labil. Vill hon bevisa sig liberal så har hon en hyfsad uppförsbacke.

Anonym sa...

Fröken Ekström är inte liberal. Möjligen labil. Vill hon bevisa sig liberal så har hon en hyfsad uppförsbacke.