torsdag 13 september 2007

Sjukskrivningar igen och skulpturer

Inte för att snuvan som bröt ut igår är helt borta men det känns ändå som att det är ok att hålla kurs. Även om natten har varit lite tröttsam. Hjärnan verkar hänga med bättre idag än igår i alla fall.

Sjukskrivningar kommer väl annars att bli dagens stora diskussionsämne med anledning av statstministerns och socialförsäkringsministerns debattartikel i DN idag.

Jag tycker det allra mesta är bra. Tidig rehabilitering. Satsning på företagshälsovård. Den 80-procentiga sjukpengen är kvar. Något som folkpartiet tagit strid för.
En annan fråga som folkpartiet drivit länge är att försäkringskassan får använda sina pengar i vården för att korta vårdköerna. I stället för att betala sjukpenning används pengarna till att få personen frisk i stället.

Märk att det står att arbetsförmågan ska prövas efter tre månader inte att man måste till varje pris. Jag tror att det är bra att inte vara hemma för länge och vara sjukskriven. Ju längre man är borta desto svårare blir det att komma tillbaka.
Och just det att det är arbetsförmågan som ska prövas är viktigt. Jag hoppas att det innebär att de stelbenta procentsatserna försvinner. Kan jag jobba 7 % så borde jag få möjlighet till det.
Men detta ställer stora krav på arbetsgivare.

Som morot ger då regeringen lättnader i arbetsgivaravgifter för den som anställer någon som varit långtidssjuk.

Sedan kommer det självklart att finnas personer som är så slitna eller sjuka att de aldrig kan gå tillbaka i arbete men jag har träffat många som mer än gärna skulle velat komma tillbaka till arbetet men blivit ännu sämre i väntan på operation eller rehabilitering.

Fast det får aldrig glömmas bort att det är individer det handlar om.
Även SvD kommenterar förslaget.

Något helt annat. I Tranås har man tagit in en skulptur i kommunhuset som är värd 2 miljoner (SvD). Den har stått ute i 20 år utan att bli stulen.

Undrar just hur det ska gå när Borås nya skulptur Pinocchio kommer till stan. Den är ju värd 9 miljoner. Och nio meter hög.
Jag tror nog att den kommer att stå där det är tänkt för var kan man förvara en nio meter hög skulptur. Och bli ett sevärt objekt i Borås. Och vem skulle stjäla en nio meter hög skulptur utan att någon lägger märke till det. Diskussionerna innan det beslutades att vi skulle ta emot honom som donation var livliga i alla fall. Här kan du läsa lite mer på Borås tidning.

Inga kommentarer: