onsdag 19 september 2007

Rån, smink, fastighetsskatt och nikotintuggummin

Frukosten är avklarad BT och GP är lästa. Det blev till och med en Sudoku till frukost.

Dags att skumma av dagens internettidningar men hittar inget som upprör mig så jag blir riktigt arg.

Fast egentligen är det skrämmande att det idag blivit så vanligt att läsa om våldsamma rån att jag knappt blir upprörd ens. (DN, SvD)
Förutom materiella skador så finns det ju personer som stått öga mot öga med rånarna och kanske fått men för livet. Kanske inte fysiska men psykiska.

Det är en räcka av åtgärder som måste till för att göra tillvaron säkrare för medborgarna. Mer resurser till polis och rättsväsende. Mer hjälpmedel till polisen i sin spaning för att komma åt grovt kriminella ligor. Mer internationellt samarbete. Men framförallt mer förebyggande arbete så att färre personer hamnar i kriminalitet.
Ett viktigt arbete är att motverka narkotika. Finns inte behovet så finns det inte heller någon marknad för kriminella ligor som tillhandahåller varan.
Här borde särskilt de som förespråkar en liberalare lagstiftning när det gäller narkotika och som tycker att det är helt ok med att nyttja narkotika i "rekreationssyfte".

En ny variant av fastighetsskattereformen läcks i SvD men jag avstår från att kommentera tills jag har alla fakta.
En slutsats som kan dras är i alla fall att det nog gick lite för fort fram när förslaget presenterades av allianspartiern förra sommaren. Men det som var viktigt då var att visa viljan. För att något måste göras åt absurditeterna i fastighetsskatten var självklart. Men detaljerna kanske man kunde väntat med. Det är bättre att det får ta lite tid så man kan överväga för- och nackdelar med olika alternativ.

I SvD finns idag också en artikel om att små partiklar som finns i många sminkprodukter kan ge cancer.
EU:s expertkommitté kräver att tillstånden för att använda partiklar av titandioxid och zinkoxid ska omprövas. Den svenska kemikalieinspektionen rycker också ut.
Tyvärr är det väl så att det kommer så många rapporter om olika ämnen som ger cancer att till slut rynkar man bara på ett ögonbryn, målat med cancerfrakallande smink, och tänker att vad gör det med ett farligt ämne till. Snart är det väl lika bra att sluta leva för att det är för farligt att leva.
För att vara seriös, visst ska man ta larm på allvar och försöka undvika sådant som kan vara farligt men ibland blir det bara för mycket.

Apropå farligt. Idag kommer regeringen att föreslå att nikotintuggummin ska få säljas i vanliga affärer. Ett klok initiativ. Det borde vara lika lätt att få tag i motmedel mot rökning som det är att få tag i cigaretter. (DN, SvD)

1 kommentar:

Grottolle sa...

Var det inte bättre då att sälja cigaretter och snus på Appoteket.
Jag bor i ett litet samhälle i Norrland och om man börjar sälja
Appoteksvarer på ICA så har vi nog inget Appotek kvar snart..