tisdag 11 september 2007

Klimat och miljö

Tar en liten paus i kursförberedelserna. Just nu Power Point.

Och konstaterar att regeringen kommer att satsa en miljard på klimatforskning mm 2008-2010. (SvD)Det visar att man tar klimatfrågan på allvar. Det är viktigt med forskning för att hitta rätt metoder att minska koldioxidutsläppen och klimatpåverkan. Sedan kan vi själva bidra en hel del också.
Både som enskilda men också som organisationer.
Som exempel kan nämnas att när Studieförbundet Vuxenskolan har sin förbundsstämma så
uppmanas alla att resa miljövänligt eftersom stämman är ett miljödiplomerat evenemang. Och förbundet köper utsläppsrätter för ombudens resor. Så det blir väl bäst att ta tåget till Växjö.

Mer miljö.
I DN presenteras en rapport från Naturskyddsföreningen som handlar om att handdukar släpper ifrån sig farliga kemikalier i avloppsvattnet. Bland annat ett ämne som heter nonylfenol som är farligt för vattenlevande djur och växter och får inte släppas ut i vatten.
Det är skrämmande resultat som visas i rapporten som finns i sin helhet här. Jag har fått ett antal handdukar i present det senaste året men ingen finns med på listan. Men det garanterar ju inte att det inte finns gifter i dem också. Men förhoppningsvis inte.
Men en ny handduk luktar ju faktiskt kemikalier.
Även SvD har tagit upp rapporten.

Fick just samtal om att kursen är inställd i morgon. De som jag skulle ha på kurs måste jobba i stället. Tänk så det kan bli. Men jag fortsätter nog med föreberedelserna ändå.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hur kan man påstå att regeringen tar klimatfrågan på allvar? T.ex. vill denna regering bygga en motorväg utanför Stockholm för 25 miljarder. En väg som kommer öka koldioxidutsläppen avsevärt. En miljard på tre år är småpengar och räcker inte långt om vi ska rädda klimatet.

// Jesper

Anonym sa...

Observera att det var ytterligare en miljard - inte totalt en miljard - som i budgeten ska läggas över på miljöforskning. Att jämföra det med utgifter för redan planerade vägbyggen - infrastruktursatsningar man kommit överens om över blockgränser sedan länge och som inte förändras i denna budget - är bara oärlig populism.

Att öka forskningsanslag med 25 miljarder är helt enkelt inte görbart på så kort tid som 3 år - åtminstone inte med bibehållen kvalitet. Forskarteam ska byggas upp, projekt ska planeras, startas upp, genomföras och följas upp. Kanske finns det inte ens uppslag på forskningsprojekt för att motivera så höga anslag? Forskning tar tid, ger inte alltid resultat men förhoppningsvis leder det till mer kunskap som kan motivera politiska beslut om styrmedel, nya lagar, punktskatter och subventioner.

Kritik är bra, regeringen gör kanske inte tillräckligt inom miljöområdet, men det vore kul att se lite vassare argument och förslag från oppositionen.

/Claes