fredag 14 september 2007

Arbetskraftsinvandring till EU

EU-kommissionären Frattini som vill förbjuda vissa sökord på Internet (läs min blogg igår) har dock också kommit med ett bra förslag. (DN)

Att förenkla arbetskraftsinvandring till Europa.

Anledningen är helt enkelt att åldersfördelningen i Europa innebär att vi behöver få hjälp utifrån för att vi ska klara välfärden.

Redan idag är det arbetskraftsbrist i Sverige och kommuner åker utomlands för att få tag i arbetskraft. Sådana exempel är Tranemo och Ulricehamn som åker till Tyskland. (Ulricehamns tidning, SR Sjuhärad)

Fast min första tanke är. Varför kan vi inte se till att de som kommit hit som asylsökande och redan finns här och har fått ett jobb kan få stanna och jobba i stället. Åtminstone låta de personer som har ett jobb få jobba ända fram till den dag då de eventuellt måste lämna landet. Fast även det är korkat när det behövs folk.

Eller varför kan inte Migrationsdomstolen sätta fart och avgöra Enids ärende. Han skulle ha kunnat varit här ett helt år nu om inte Migrationsverket lagt sig i det hela. Enids historia finns här. Migrationsdomstolen kan inte ens ge ett besked när ärendet kommer upp.
Hans blivande arbetsgivare har väntat över ett år. Och Enid själv mår jättedåligt.

Varför ska migrationsmyndigheterna bestämma över vem en företagare ska anställa?

3 kommentarer:

Kalle K sa...

Ja du, det kanske är skillnad på arbetskraft och arbetskraft.

Du är ju egenföretagare. Är du beredd att anställa vem som helst?

Vill du tvinga andra företagare i Sverige att anställa de invandrare som ditt parti och andra har uppehållstillstånd till?

Anne-Marie Ekström sa...

Kalle K
Vad enkelt det måste vara att bara betrakta världen ur ett perspektiv.

Du kan vara förvissad om att det är många företagare som vill anställa personer med utländsk bakgrund. Det borde vara fler.
Jag förstår inte hur man kan så totalt kan bortse från att de personer som kommer hit ofta har med sig en gedigen kunskap som de snabbt kan börja använda här i Sverige om de bara får.

Här finns också exempel på företag som fått problem när en asylsökande fått lämna landet.
En skrift utgiven av Svenskt Näringsliv.

http://www.svensktnaringsliv.se/multimedia/archive/00005/Fem_f_retag_som_f_rlo_5223a.pdf

Kalle K sa...

Anklagar du mig för att se världen ur endast ett perspektiv? Du borde känna mig bättre än så vid det här laget. Att, som du, länka till ett propagandablad från Svenskt Näringsliv var just snyggt.

Jag har läst hela rapporten och är inte imponerad. Att anställa en person som inte har svenskt medborgarskap är något som får ske på egen risk så att säga. Det är inte företagaren som skall avgöra om en person har skyddsbehov i Sverige, eller?

Jag är förvissad om att det finns många företagare som är villiga att anställa duglig arbetskraft för minsta möjliga peng, oavsett ursprung. Att vara företagare är att få ett kapital att omsättas till vinst genom arbete, inte att hålla en huvudlös invandringspolitik under armarna. Det är inte ett företags skyldighet att anställa asylsökande och andra invandrare. Det är deras skyldighet inför ägarna att skapa vinst, och om asylsökanden som anställda är en dålig affär så får de skylla sig själva. Men, ni som politiker kan ju rita om kartan så att det alltid lönar sig mer att anställa en utlänning av något slag. Kanske är det dit vi är på väg. Vad sägs om en regel för att företag med stor andel invandrare slipper betala full skatt? Det vore lite som att kringå alla människors lika värde. Jag bara går och väntar på den sortens förslag från folkpartiet och de andra sossarna.

Om så många företag verkligen vill ha invandrare, varför är de då i så stor utsträckning arbetslösa? Kanske har det att göra med deras begränsningar i många sammanhang. Men, du har inte svarat på frågan. Är du beredd att anställa vem som helst?