måndag 24 september 2007

Klimatkommission, Burma och fotbollshulliganer

Måndagsmorgon och en intensiv vecka väntar. Möten och kurser och förberedelser. Ibland två möten samma kväll som krockar. På fredag- lördag är det höstmarknad och då är det dags att gå ut och kampanja. Åtminstone på lördagen. På fredagen jobbar jag. Sedan är det partimöte i Stockholm söndag-måndag.
Och så känner jag kill i halsen. Men jag har inte tid att bli sjuk igen.

På nyhetsfronten är det inte så särskilt mycket som händer. Nu när budgeten är presenterad.

En av de stora nyheterna är att regeringen ska upprätta en internationell kommission för att klimatsäkra världens biståndsinsatser. (DN, SvD)

Detta kommer statsministern att presentera för ett antal statschefer som träffas under FN:s flagg för att planera nästa stora klimatkonferens. Det är en viktig fråga. Utvecklingsländerna riskerar att drabbas hårdast av den globala uppvärmningen.
Sverige ligger i framkant när det gäller bistånd. Det känns bra att Sverige vill vara med och ta intitiativ när det gäller klimathotet.Uppgiften för den planerade kommissionen blir nu att se till att biståndspengarna kan användas rätt för att möta klimathotet.

En annan nyhet som inte har lika stor betydelse för världsutvecklingen men väl för de kvinnor det gäller är den att saudiska kvinnor har samlat in en namnlista för sin rätt att köra bil. (DN)
Idag får inte kvinnor i Saudiarabien köra bil. Hoppas de vinner i sin kamp.

Andra som jag hoppas vinner i sin kamp är det demonstrerande munkarna och numera också nunnorna i Burma. (DN, SvD)De kämpar för mänskliga rättigheter och att den sittande militärjuntan ska försvinna. Hoppas att de lyckas utan att det slutar med våld och blodbad.

Numera är våld något som ofta förekommer i samband med fotbollsmatcher.
Våld och bråk som kostar samhället stora pengar.
Inför lokalderbyt i Stockholm idag har både Djurgårdens träningsplan grävts upp och en rökfackla placerats i en trappuppgång där det bor AIK-spelare. Fullständigt absurt. (SvD, DN)

Och som sagt det är skattebetalarna som betalar den bevakning som krävs inför en sådan här match. Enligt SvD kostar bevakningen av en match mellan 600 000 och 750 000 kronor som ska tas av polisens normala budget. Av totalt en budget på fyra miljarder går 10-15 miljoner till att bevaka fotbollsmatcher. En skrämmande summa.
Lika mycket pengar tjänar fobollslagen på dessa matcher. Det kanske är dags att börja fundera över vad klubbarna ska bidra med.

Nu är det nog dags att sätta igång och jobba.

4 kommentarer:

Anonym sa...

"Numera är våld något som ofta förekommer i samband med fotbollsmatcher."Bara en här meningen visar att du har noll koll på problemet. våld har förekommit i samband med svensk fotboll sen 70-talet det var som värst på 80talet och i början av 90-talet. Numera är det relativt lugnt på och runt arenorna. dom vålddåd som begås sker ofta långt ifrån råsunda,söderstadion och stadion. jag skriver våldsdåd och inte våldsbrott eftersom rent juridiskt är dom brotten som begås av fotbolls supportarar ofta ringa eller av det slag att det inte kan väckas åtal.

"Våld och bråk som kostar samhället stora pengar."

I relation till vad? och polisen felprioteringar kan man inte lasta fotbollsklubbarna för. faktum är att åtmisntonde 1-2 fotbollsrelaterad slagsmål per år provoceras fram av ordningsmakten(väktare och polis). Exempelvis bråket och skadegörelsen på en resturang i våras(där tom. resturangpersonalen var mycket kritiska till polisen) . Eller slagsmålet mellan aik och gais supportrar på läktaren för ett par år sedan. Där polisen helt enkelt valde att slå(!) in kända huliganer på arenan mot deras vilja utan att informera vakter inne på arenan.

Så du, läs på lite innan du utalar dej om samhällsproblem som vi dras med

Anonym sa...

Klart att kvinnor ska köra bil! De kör oftast bättre än män oxå. Men våld i samband med matcher har minskat. I synnerhet på och runt arenorna. Om man gör som i England skulle det minska ännu mer och en massa pengar sparas. Å andra sidan kostar allting pengar och ikväll är det väl använda slantar när så många har så roligt som man bara kan ha på ett fotbollsderby i Stockholm. mvh Gerrardinho

Anonym sa...

Har du funderat på hur mycket staten TJÄNAR på ett derby? Moms på 33,000 biljetter. Moms på all öl och mat som säljs i och med maten. Skatteinkomster för alla som jobbar direkt eller indirekt tack vare matchen. Men visst, jag är van att folk (som du) väljer att göra bilden väldigt endimensionell.

116 år av kärlek och hat leder till både kostnader och inkomster. Det är en mer nyanserad bild av kvällens match.

Anonym sa...

Med samma retorik så är det väl inte mer än rätt att politiska sammankomster som anses som riskfyllda, tex demonstrationer vid första maj av v och afa osv ska betalas av desamma? Eller är det bara fotbollen som ska tas på pengar medans andra rörelser med långt större problem ska slippa undan?