söndag 2 september 2007

Höstmånad, tryckfrihet, bollibompa, VM mm

Idag är det ickeväder igen. Sådant där väder som gör att jag egentligen helst av allt skulle vilja dra täcket över huvudet och somna om. Men det hinner jag inte. Det är mycket jag ska göra innan tennisen i kväll.

Har redan hunnit tvätta mattan i köket som jag spillde på igår kväll. Äntligen blev det gjort. Tvätten alltså.
Jag lade den i blöt redan igår och höll på att inte kunna dra ur proppen ur vasken. Fick ta hjälp av en tång.

Inser att vi redan är inne i september. Den första höstmånaden. Huvaligen vad tiden går fort. Bäst att byta almanacksblad i alla fall. Så jag är med min tid.

Och världen därute snurrar vidare.

Protesterna mot Muhammedbilderna fortsätter. Det känns trots allt bra att muslimer i Sverige engagerar sig och vill medverka till att förhindra globala verkningar. (SvD)
Jag tror på ett mångkulturellt Sverige där vi har religionsfrihet men jag tror också på att vi måste värna vårt öppna samhälle. Tryckfriheten är viktig men den som har frihet har också ett ansvar. Den som publicerar något borde fundera över om det som publiceras skadar mer än det nyttar.

Afghanistan är ett av de länder som har kritiserat Sverige. De borde ha nog med sina egna problem.
Om det är sant som det ryktas att Sydkorea betalat 20 miljoner Dollar till talibanerna för att släppa gisslan är det riktigt illa. För 20 miljoner dollar, eller ca 137 miljoner svenska kronor, kan mycket förstörelesmaterial anskaffas. Enligt SvD ska de användas till fler självmordsdåd.

Risken finns också att det blir mer gisslan-tagande. För att få mer pengar till vapen.

Jag måste dock påstå att det var synnerligen korkat av Sydkoreanerna att ge sig in i Afghanistan och försöka missionera. De blev ett lätt byte för talibanerna med resultatet att två män dödades. Men till deras försvar kan sägas att även de drevs av sin religiösa tro. Och det känns bra att de är hemma igen. Inte minst måste det vara det för deras familjer. (SvD, DN)

Så till det mer fredliga samröret bland världens folk. VM i friidrott
Idag är sista chansen för Sverige att ta någon ytterligare medalj. Innan VM så skulle vi ta så många medaljer. Men inför sista dagen har vi bara en, Carolina Klüfts. Plus ett antal fjärdeplatser. I och för sig inte så illa det heller. Som jag skrivit tidigare. Vi är trots allt bara ett litet land med 9 miljoner invånare.
Vi får hålla tummarna för Kajsa Bergqvist och Emma Green i höjdhoppsfinalen och Magnus Arvidsson i spjut idag.

Till sist kan konstateras att Bollibompa fyller 20 år. (SvD)Ett program som trots sina år på nacken fortfarande lockar de yngre medborgarna till TV:n. Jag tror att det klockslag som barn lär sig först är klockan sex när "bolli", som mina barnbarn kallar det, börjar.
Att sedan både "Fem myror är fler än fyra elefanter" och "Nicke Nyfiken" kommer i repris kan nog också få en och annan farmor eller mormor att bänka sig framför TV:n klockan 6.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Alltså, jag ställer mig givetvis bakom yttrandefriheten, men man måste ju fråga sig lite vad Lars Vilks kan tänkas ha för syfte med sitt målande. Det står klart att det finns islamofobiska förtecken. Han vet verkligen hur man gör sig ovän med människor.. är det bara en tråkig upprepning av Jyllandspostens grej och ett försök till uppmärksamhet?

/En annan boråsbloggare

Anonym sa...

Bäste boråsbloggare,

jag struntar högaktningsfullt vad Lars Vilks hade för syfte med sitt målande. Han kanske hade magont, bråk med frugan eller kunde inte betala TV-licensen ?
Anar jag att jag inte gillar bilderna så tittar jag inte på dem. Genial lösning, va ?

Världen är full av folk som gör saker som jag ogillar men jag ser därför ingen anledning att vara ovän med dem !
Annat vore människo-fobi !

Peter

Kalle K sa...

Boråsbloggaren Johan vet inte vad vår yttrandefrihet innebär när han ifrågasätter utnyttjandet av den.

Varför är det ingen som ifrågasätter den undfallenhet som våra politiker och media uppvisade när Syrien brände vår ambassad?