söndag 9 september 2007

Landsmöte, nollning, skolsatsning och rehabilitering

Hemma igen från Västerås. Egentligen skulle jag dyka direkt i säng. En natt med fest och en natt med debatt tär på en gammal tant. Nåja. Gammal och gammal, man är inte äldre än man känner sig.
Men kan inte låta bli att skriva lite.

Min hörselskademotion gick igenom som väntat. Kockan halv fem natten till söndagen.
Men inte den om översyn av regler om mobiltelefoner och bilkörning. Vilket var lite synd. Men man kan inte alltid få som man vill.

Det var hög stämning på landsmötet och höjdpunkten var besöket av de övrig tre alliansledarna. Vår nye partiledare blev inskolad i partiledargruppen med en tallplanta.

En betydligt beskedligare "nollning" än de som tydligen förekommer i skolorna både i Stockholm och på andra håll. Där spriten flödar och de äldre eleverna tvingar de yngre att dricka och dessutom utsätter dem för förnedring(SvD, DN) En sexton-årig flicka höll till och med på att dö.

Skolministern, numera utbildningsminister, och partiledare reagerade direkt. Var finns föräldrarna? Sedan måste självklart skolan ta upp och diskutera hur sådana här händelser kan undvikas.

Mer folkparti och skola.
Regeringen satsar i höstens budget på att ge kommunerna extrapengar till att lära de yngre barnen att läsa skriv och räkna. Dessutom går mer pengar till utbildning av lärare. (SvD). Redan för flera år sedan krävde folkpartiet en läsa-skriva-räkna garanti. Som innebär att ingen ska behöva lämna lågstadiet (jag vet att det inte finns, men de flesta vet vad det är) utan att kunna läsa, skriva och räkna.

Mer regering och budget.
Miljarder satsas också på att förbättra rehabiliteringen för sjukskrivna och företagshälsovården. En välkommen satsning. Ju förr som rehabilitering sätts in desto fortare kan personen i fråga vara tillbaka i arbetslivet. I de flesta fall i alla fall.

Samtidigt sätts en gräns för hur länge man kan vara sjukskriven innan sjukskrivningen övergår till aktivitetsersättning eller det som förr kallades förtidspension. (DN) Det kan alltid diskuteras att sätta en gräns men med en tidig rehabilitering kan de flesta förhoppningsvis komma tillbaka till arbete åtminstone till någon del. Förtidspension är ju den lösning som finns idag när man tror att det saknas möjligheter till att komma tillbaka i arbete.

Nu får det nog bli sängen i alla fall.

1 kommentar:

Anonym sa...

Förträffligt förslag att konstruera en gräns mellan sjukskrivning och förtidspension. Alla människor och alla sjukdomar är ju i grunden lika. Sen tycker ju jag, personligen, att rehabiliteringen kan sättas in än tidigare, kanske redan i skolan (eller direkt efter vårdnadsbidragsperioden)? För er på landsmötet är det definitivt för sent