måndag 3 september 2007

Integration, könstympning och human flyktingpolitik

En helt vanlig måndagsmorgon. VM är slut och i morronsoffan diskuteras insatserna. Jag har kommenterat färdigt. Så nu gäller det att se framåt.

I kväll födelsedagskalas för äldsta barnbarnet. Sex år, vad tiden går. Måste köpa växel till tågbanan.

Till helgen börjar folkpartiets landsmöte. Ska bli kul. Både att diskutera politik och träffa gamla bekanta. På folkpartiets landsmöte har alla medlemmar rätt att göra inlägg. De som inte är ombud har dock bara 1, säger 1, minut på sig per område.

Så jag, som inte är ombud, har ett digert jobb framför mig att få ihop inlägg som komprimerar vad jag tycker om till exempel integration. Att den måste vara ömsesidig. Det vill säga att det är inte bara de som kommer hit som ska ta sitt ansvar. Vi alla andra som bor här måste också se till att de som vill in också blir insläppta. Fast partistyrelsen håller med. Men vi måste säga det också.

Och inte alltid vara misstänksamma.

Även om jag anser att vi till varje pris måste komma till rätta med kvinnlig könsstympning så får vi inte utsätta unga flickor för den behandling som tydligen skett i ett fall i Uppsala där en helt ogrundad misstanke ledde till att polisen hämtade en tio-årig flicka till undersökning av underlivet om hon blivit könsstympad.
Det hela gick till så, enligt artikeln i DN, att en sköterska som fått veta att flickan skulle åka till Kenya blev orolig och skickade en anmälan till socialtjänsten.
Som i sin tur polisanmälde det hela. Helt utan grund. Vad jag förstår av artikeln utan någon ytterligare utredning om hur flickan mår och har det.
Varpå flickan blev hämtad av polisen.
Måste vara en skakande upplevelse för en liten flicka. Hoppas hon får hjälp och stöd förutom det skadestånd som diskrimineringsombudsmannnen kräver till både henne och föräldrarna.

Tillbaka till landsmötet

Något får jag väl säga om flyktingpolitiken också. Det finns mycket kvar att göra tills vi får en human och medmänsklig politik. Då menar jag inte att alla har rätt att få stanna, men när man avvisar ensamstående kvinnor till länder som Iran där kvinnors rättigheter blir allt sämre då reagerar jag.
Dessutom känns det oerhört inhumant när Migrationsverket inte säger sanningen till avvisningshotade asylsökande utan polisen finns där för att hämta dem när de tror att det bara är ett vanligt besök hos Migrationsverket. Läs några artiklar i Borås tidning.

Jag har inte alla detaljer i ärendena men om det är så att de blivit "ditlurade" är det helt oacceptabelt. Om det dessutom är sant som står i artikeln att den kvinna som ska avvisas till Iran inte fick gå på toaletten på flera timmar (äter vattendrivande tabletter) eller ringa till sin mamma är det fullständigt absurt. Så behandlar man inte människor i Sverige.
Det är dags att vi slutar att se alla asylsökande som inte begått något brott som grova kriminella. Det enda de har gjort är ju att försöka få ett drägligt liv undan förföljelse och tortyr.

Även JK Göran Lambertz har kritiserat Migrationsverket för att bryta mot sekretesslagen när de utlämnar uppgifter till de asylsökandens hemländer som kan innebära risk för dem om de återvänder. Enligt en artikel i DN har också en polis uppmanat en asylsökande att medvetet lämna felaktiga uppgifter till ett annat lands ambassad.

Det är sådant här handlande som medför misstro mot hela asylprocessen. För att få en fungerande process så måste alla delar vara rättssäkra. Efter JK:s ingripande har många avvisningar åtminstone tillfälligt stoppats under tiden som påpekandet från JK utreds.

Det är dags att Sverige får en human flyktingpolitik som är värdig ett demokratiskt land.

Det kommer att diskuteras många, många fler frågor på landsmötet. Den som vill se vad, hittar alla handlingar här.

1 kommentar:

Kalle K sa...

Misstro för hela asylprocessen blir det när väldigt många får asyl utan att ha asylskäl.