torsdag 27 september 2007

Gamla nyheter blir som nya

Ska skriva några rader innan sängdags. Även om jag inte egentligen känner något i halsen trots att jag över huvud taget inte kan prata, fortfarande, så är jag lite tröttare än vanligt. Inspirationen flödar inte precis.

Dessutom är det bara gamla nyheter.

Situationen i Burma har jag skrivit om tidigare. Även om den försämras hela tiden.

Om jag nu har någon röst i morgon kommer jag att gå ner till folkpartiets marknadsstånd på höstmarknaden i Borås. Och då kommer jag att ha en röd T-shirt. Fast vad bryr sig egentligen militärjuntan i Burma om vad jag har för kläder på mig. Men det är en solidaritetshandling för mänskliga rättigheter.

Och vad kommer FN:s sändebud att kunna uträtta i landet? Om han nu blir insläppt. (DN)Det känns ganska hopplöst.

Att textilgifter förstör svenska vattendrag var aktuellt för någon vecka sedan. Då Svenska naturskyddsföreningen påpekade att det fanns otillåtna kemikalier i svenska textilier i en skrämmande rapport. Nu kommer Naturvårdsverket med en rapport som talar om att Sverige inte klarar av EU:s krav på god vattenkvalitet (DN, SvD)

Enligt EU:s ramdirektiv ska vi klara ett antal gränsvärden när det gäller giftiga ämnen i vattnet. Gör vi inte det kan det bli dryga böter.

Mp som inte vill vara med i EU borde vara överlyckliga att EU finns och ställer upp sådana här regler. Jag vill gärna att mina barnbarn också ska ha ett bra vatten i framtiden. Så jag tycker att det är bra att det finns regler.

Tyvärr är inte det att en hög jurist dömts för sexbrott heller något nytt. Den här personen som satt i Regeringsrätten och som dömts till sexuellt ofredande har dock gått i pension. (SvD)

Plymouthsbrödernas skola var också på tapeten, eller rättar sagt TV:n, i kväll. Även om rektorn och de andra lärarna inte tillhörde sekten själva så kändes det ändå som om det var alltför lätt att strunta i läroplanen och ge en eller annan elev fritt från vissa lektioner.

Visst har föräldrar rätt att påverka sina barn. Men barnen har också rätt till ett eget liv och rätt till möjligheter att göra egna val i livet.

Dessa barn som nu går i en egen skola får ju ingen eller åtminstone mycket ringa kontakt med övriga samhället eftersom de inte deltar i andra föreningar eller fritidsverksamheter.

Jag tycker att det är bra att skolministern, Jan Björklund (fp), verkar ta tag i de här frågorna. Visst ska det få finnas fristående skolor men kravet på att dessa skolor följer skollagen måste skärpas och följas upp.

En nyhet som också tillhör det förgångna är att man konstaterat att Västergötlandkristnades långt tidigare än man trott. Hela 150 år tidigare. (DN)

I Varnhem har man i samband med utgrävningar hittat Sveriges äldsta stenkyrka från början av 1000-talet och dessutom en kyrkogård som vittnar just om det tidiga kristnandet i Västergötland. Dessutom hittades bland annat en präst med ett resealtare.
Tyvärr hade utgärvningarna "semester" när jag var där i somras men vi var ändå uppe på kyrkokullen där kyrkan och kyrkogården hittades. Här vid sidan en bild av den pampiga nutida kyrkan i Varnhem. Även den återanvänd.

Varnhem är ju också platsen där birger Jarl ligger begravd och Jan Guillous romanfigur Arn föddes.

Inga kommentarer: